醫護健康

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 親子達人勳章

引用:Quote:gogoblue 發表於 14-8-5 08:44 有呀

原帖由 gigimo 於 14-08-06 發表
個水泡係坐墊黎,中間有個隆架,瞓係到用唔到,係比坐係到時用,等個傷口淩空唔會接觸到受壓

我無用過木瓜膏呀,因為有姑娘上黎洗傷口所以唔敢亂搞呀。我媽係股骨位,因佢太廋,個舊骨又突咗出黎,每次一爛就見骨

侯爵府

引用:Quote:gogoblue 發表於 14-8-5 10:37 講我

原帖由 gigimo 於 14-08-06 發表
係呀,所以佢病發時我地都好無助,A院又排唔到,老人金又無,但都有傷殘津貼幫補下。。所以佢一到60歲我即刻入紙申請A院,就算比評級為嚴重最少都要等5年。。

侯爵府

回覆:我工作的點點滴滴(老人科)

搵咗幾個agent..d姐姐聽到要換片,沖涼,洗傷口就話唔做。。就算我話會幫手都唔肯,煩!!

大宅

gogoblue 發表於 14-8-7 08:43
係呀,所以佢病發時我地都好無助,A院又排唔到,老人金又無,但都有傷殘津貼幫補下。。所以佢一到60歲我即 ...
A院是什麼, 我也不知怎分.
剛在醫院時, 我找社工, 他說幫我爸申請療養位, 是醫院管理局的隊. <-- 呢款話三年左右.

後尾出了院, 社工說幫我申請社會福利署那隻位. <--- 我估呢款會再耐 D.

不過到依家都仲未做評估. 仲未入隊.

我老豆呢, 人地睇佢就無意識.
但其實佢呢, 我覺得佢想有意識時就有, 唔想理你 / 發脾氣時就無.
如果俾佢知會送佢去老人院, 佢就一定識得嘈! 識得有反應.
即使依家有位俾我, 我地都唔忍心送佢去.

大宅

gogoblue 發表於 14-8-7 08:39
個水泡係坐墊黎,中間有個隆架,瞓係到用唔到,係比坐係到時用,等個傷口淩空唔會接觸到受壓

我無用過木瓜 ...
姑娘上黎洗傷口 <-- 係幾耐一次?

出院後即有姑娘地來話教我地胃喉處理及清洗傷口. 那次因細老已辭職, 我就無專登回家聽, 交左俾細老了.

侯爵府

引用:Quote:gogoblue 發表於 14-8-7 08:43 係呀

原帖由 gigimo 於 14-08-07 發表
A院是什麼, 我也不知怎分.
剛在醫院時, 我找社工, 他說幫我爸申請療養位, 是醫院管理局的隊. ...
我係排社署,a位係政府既老人院/療養院。
其實我有個亞姨都係中期腦退化,佢而家都係50頭,我表妹岩岩dse畢業,照顧唔到佢,所以放咗佢去老人院,佢呢有時好清醒,佢好似知自己點解入老人院,可能我表妹同佢溝通得好好,我姨成日話自己無記性所以要住老人院,佢有時都會扭計話唔想係到住,不過睇到佢係會越黎越差,其實佢地有無意識呢?我唔敢講,但其實佢地性格會大情大性但又比較負面,有時佢食到鍾意食既野會好開心,但無啦啦又會突然喊唔開心,就算你做乜佢都唔滿亦唔開心。

侯爵府

引用:Quote:gogoblue 發表於 14-8-7 08:39 個水

原帖由 gigimo 於 14-08-07 發表
姑娘上黎洗傷口
姑娘睇情況而決定上黎幾多日,嚴重時就日日上黎,好返d就1星期2日,其實姑娘都教識我姐姐洗傷口啦,姐姐變得好專業了

我地請到姐姐後我哥都返工了,佢而家負責同我媽覆診多,因貼身野佢唔方便做所以我成日點佢去買尿片,同我媽覆診

男爵府

引用:Quote:NikoChan 發表於 14-8-5 22:22 X仔丸

原帖由 _candy_ 於 14-08-07 發表
好少用嫁

珊瑚宮

gigimo 發表於 14-8-6 23:30
水泡係點用?
是否訓床都墊 pat pat?
終於搵到木瓜膏了。想買一個 200元200g網上有售
玩具萬歲!

珊瑚宮

你們估住政府院有無咁易爛肉?
玩具萬歲!

複式洋房

引用:Quote:gigimo+發表於+14-8-6+23:30+水泡係

原帖由 fitfish 於 14-08-10 發表
終於搵到木瓜膏了。想買一個 200元200g網上有售
真係得?我都好想知

侯爵府

引用:你們估住政府院有無咁易爛肉?

原帖由 fitfish 於 14-08-10 發表
你們估住政府院有無咁易爛肉?
你講醫院定護養院呀?

珊瑚宮

護養院政府。 有無私人老人院咁易爛肉?
玩具萬歲!

男爵府

引用:護養院政府。 有無私人老人院咁易爛肉?

原帖由 fitfish 於 14-08-11 發表
護養院政府。 有無私人老人院咁易爛肉?
我諗政府個d,有監管無咁差,我屋企附近有間東華三院,我係外面經過睇度裡面環境好過我屋企人個間多多聲!!

首頁

尾頁

跳至