自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

提供「轉數快」增值的 17 間銀行
https://www.hkma.gov.hk/media/chi/doc/key-information/press-release/2024/20240517c3a1.pdf

下載、登記、增值方法
https://www.hkma.gov.hk/media/chi/doc/key-information/press-release/2024/20240517c3a2.pdf

珍珠宮

白毛毛 發表於 24-5-17 17:03
唔係一早有嗎?我個香港開的數字人民幣用咗起碼2年

我大鄉里,未用過。

水晶宮

mickeyeva 發表於 24-5-17 16:37
香港居民以香港手機號碼可開立及使用個人數字人民幣錢包 - RTHK

前兩日新聞介紹話要有數字銀行Icon嘅商戶先用到,可能未普及?

珍珠宮

1314625 發表於 24-5-18 11:09
回覆 connietai 的帖子

佢個賣點係唔用網都用到(支/微要上網用), 而且你可以鈎落微訊, 支付寶做虛擬銀行, ...

係內地,有一次我無意中試過支付寶唔使上網都比到錢。

水晶宮

tkop 發表於 24-5-18 00:44
大陆人自己都唔用点解要香港人用

因為方便冇國內戶口嘅香港人,但依家數字銀行未普及

子爵府

sochui 發表於 24-5-19 16:35
香港人可在香港店舖支付時使用優惠券,不用特登回大陸使用
有優惠券,優惠大於兌換差價,可用。
沒有優惠券,則增值時港幣兌換人民幣,付款時人民幣兌換港幣,付兩次兌換差價,不會用,會到內地時才用。

珍珠宮

2024年龍年勳章

大陸餐廳唔覺有得用。

珍珠宮

choyki 發表於 24-5-19 16:49
有優惠券,優惠大於兌換差價,可用。
沒有優惠券,則增值時港幣兌換人民幣,付款時人民幣兌換港幣,付兩次 ...

30元減1O元優一定可以抵銷匯率差額,有券可考慮用,尤其只有幾張這面額優惠券,為用這券而上去,車費都不夠

子爵府

4 家內銀營運數字人民幣錢包,包括中行 (03988) 、工行 (01398) 、建行 (00939) 、交行 (03328)

4 家內銀在香港的子行均向客戶推出優惠,冀吸引他們選擇母行作為開立數幣錢包的營運機構,並透過子行增值至錢包

銀行優惠
中銀香港5 月 17 日至 5 月 30 日推出數字人民幣消費紅包,供全新及現有客戶領取,適用於指定支持數幣錢包付款的商戶
5 月 17 日至 5 月 26 日,推出「數幣歡樂購」推廣活動,客戶可透過 BoC Pay「數字人民幣專區」領取共 200 元數字人民幣消費紅包,於福田區指定商戶使用
工銀亞洲5 月 17 日至 5 月 31 日登記期內,透過手機銀行成功登記體驗活動後,於數字人民幣 App 以登記推廣活動時的香港手機號碼註冊賬戶,並開立工行數字人民幣錢包,有機會獲總值 200 元數字人民幣消費紅包,適用於內地及香港指定商戶
交行(香港)5 月 17 日至 8 月 15 日,通過轉數快增值交行數幣錢包,首 3328 名成功增值的客戶可享數幣 100 元獎賞
建行亞洲5 月 17 日至 6 月 30 日,首 3000 名建行亞洲銀行或信用卡客戶,以香港手機號碼透過該行手機銀行登記,並成功開立建行錢包,可獲共 100 元數字人民幣跨境消費紅包,於內地特選數字人民幣商戶使用

揀邊個好?

又唔係小朋友,揀乜鬼丫?梗係通通要晒啦!

https://inews.hket.com/article/3761414

公爵府

2024年龍年勳章

choyki 發表於 24-5-20 12:15
4 家內銀營運數字人民幣錢包,包括中行 (03988) 、工行 (01398) 、建行 (00939) 、交行 (03328)

4 ...
咁唔係用呢4間嘅,開唔開到先???

民房

呢樣即係內地嘅bitcoin?用嚟投資定日常生活用?

伯爵府

回覆:香港居民以香港手機號碼可開立及使用個人數字人民幣錢包

是不是可以用在香港的人民幣支付在大陸的消費?

別墅

回覆樓主:

多一個方法都係好事嚟

子爵府

凌陵綾 發表於 24-5-20 12:25
咁唔係用呢4間嘅,開唔開到先???

營運數字人民幣錢包的是中行 (03988) 、工行 (01398) 、建行 (00939) 、交行 (03328)。
現時只能開這 4 間銀行營運的錢包。(其他營運機構還有:農業銀行、郵儲銀行、招商銀行、興業銀行、網路商家、微眾銀行,只是現時未讓香港市民選用。)

開晒 4 間都得:

數字人民幣 App
├ 中行錢包
├ 工行錢包
├ 建行錢包
├ 交行錢包

能為錢包增值的,除了此 4 間銀行在港的子行外,還有另外 13 間香港銀行。
https://www.hkma.gov.hk/media/chi/doc/key-information/press-release/2024/20240517c3a1.pdf
(除了這 4 間在港子行有優惠外,其他銀行可能亦有優惠。)

【基礎科普】一文帶你讀懂數位人民幣
https://m.mpaypass.com.cn/news/202401/08093817.html

子爵府

八条捌 發表於 24-5-20 12:27
呢樣即係內地嘅bitcoin?用嚟投資定日常生活用?

bitcoin 是加密貨幣,
數字人民幣沒有加密,不是加密貨幣。

bitcoin 像黃金,可用於炒賣。
數字人民幣不像黃金般會有升有跌,永遠 1 e-CNY = 1 CNY。
數字人民幣更像八達通,要先增值,後使用。

公爵府

2024年龍年勳章

choyki 發表於 24-5-20 14:58
營運數字人民幣錢包的是中行 (03988) 、工行 (01398) 、建行 (00939) 、交行 (03328)。
現時只能 ...
我諗你唔明我個問題

我知呢4間營運
問題係我本身冇呢4間嘅戶口
可唔可以開到個錢包先?

我只係想開個錢包,然後用自己本身用嘅銀行增值(响列表中)
並不想開一個銀行戶口

子爵府

凌陵綾 發表於 24-5-20 15:10
我諗你唔明我個問題

我知呢4間營運
問題係我本身冇呢4間嘅戶口
可唔可以開到個錢包先?

我只係想開個錢包,然後用自己本身用嘅銀行增值(响列表中)
並不想開一個銀行戶口

不需要有呢 4 間銀行嘅戶口,
也不需要有呢 4 間銀行在港子行嘅戶口,
只要有今次參與嘅 17 間(4 間子行 + 13 間其他銀行)香港銀行嘅戶口用嚟增值就得。
錢包唔係呢 17 間銀行提供嘅,呢 17 間銀行只係用嚟增值嘅。

錢包可視作八達通,
八達通自動增值係由銀行轉數入八達通,
錢包增值則係由呢 17 間銀行轉數入錢包。

4 間營運錢包嘅內銀相當於 4 間八達通——八達通 A、八達通 B、八達通 C、八達通 D。

大宅

白毛毛 發表於 24-5-17 17:30
真㗎,無呃你

我信你,我上年已經用app用香港電話登記的。

大宅

CCY22 發表於 24-5-18 13:27
相信現在開始大力推廣! BTW, 請問會唔會周圍都可以用到? 可以分享吓嗎? 初初我都打算開通但見冇釐聲氣, ...

在超市我常用

男爵府

metrochung 發表於 24-5-20 15:46
在超市我常用

謝謝你,我已開通了!請問香港電話開通大衆點評用到嗎?有內地Mobile data 但沒有電話可以嗎?謝謝

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊