嬰兒醫護

跳至

首頁
12345...9

尾頁

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

囡囡3個月開始有濕疹....
斷斷續續, 沒完沒了的.....

連這裏最出名的冼麗生都看過, 還是幫不了!
而且更令女兒痛不欲生....

拖拉了3年...
上月 終於的起心肝, 帶佢再睇中醫...
係自己一個小學同學介紹.......
佢話廿幾年濕疹都醫好左...........
所以我先決心帶個一試.....

這是一點小分享:

http://brfamily2008.mysinablog.com/index.php?op=ViewArticle&articleId=3005008

男爵府

你睇既中醫係米係九龍城, 姓吳架?....我冇試過, 但入去問過野, 唔知你係米講 e 個?...睇到你阿女有好轉都鄧你開心, 因為睇到你阿女既濕疹都幾嚴重, 皮膚好乾, 我好心痛....希望你阿女停藥之後都keep到皮膚靚靚啦...

伯爵府

好媽媽勳章

回覆 brbaby2007 的帖子

brbaby2007,

見到你囡囡的濕疹真係好辛苦, 我仔仔都有濕疹(9歲), 所以我好明白, 真係請願我有濕疹好過小朋友有了。我舊年3月都有帶仔仔睇過冼醫生, 我有d 印象星期六係冼醫生診見過你同囡囡的, 當時你都未大肚, 現在你都生左了。阿仔睇左冼醫生兩個幾月,但冇好轉就冇睇了。 近兩個月阿仔睇了另一個中醫 , 效果我都好滿意, 冇反發已還得神落。

希望你囡囡早日康復, 唔好再返發, 變返白白淨淨的小女孩。

iwff

brbaby2007  多謝你...........  發表於 11-5-13 23:50

大宅

can u send me the doctor's information? many thanks

複式洋房

見到你女兒的相片, 很心痛, 祝願她早日康復!

大宅

可以pm我這中醫的資料嗎??thanks!!

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

I wish your daughter will get better and better!!
My son got eczema as well, but not very serious.
Now I'm trying to use oat meal for bathing!!
and the skin is soften and smooth now.

brbaby2007  OAT MEAL 試左唔得.........
基本上可以試既我地都試過了, 唉  發表於 11-5-13 23:52

大宅

請報告下進展, 讓我們多一個參考, 謝謝!

大宅

pm我這中醫的資料,thx

大宅

Can you give me the doctor infom? My son also suffer of enzema. Thanks a lot. my address: [email protected]

別墅

pls pm我這中醫的資料, thanks!

複式洋房

可以把醫師資料PM給我嗎? 我個仔D濕疹睇過好多西醫都唔得!

謝謝你!

複式洋房

勞煩將醫師的資料給我,謝謝!!
[email protected]

複式洋房

pm我這中醫的資料,thx!感謝你為濕疹媽媽帶來希望!

複式洋房

可以把醫師資料PM給我嗎? 我個仔D濕疹睇過好多中西醫都唔得!

謝謝你!

email : [email protected]

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

SiuBay 發表於 11-5-12 16:22
你睇既中醫係米係九龍城, 姓吳架?....我冇試過, 但入去問過野, 唔知你係米講 e 個?...睇到你阿女有好轉都鄧 ...

多謝你!!! 希望可以斷到尾啦!
個醫師好似真係姓吳, 我都無為意添

珍珠宮

Anneenamum 發表於 11-5-12 20:21

見到你女兒的相片, 很心痛, 祝願她早日康復!

thanks, we will try best!

珍珠宮

edf 發表於 11-5-13 00:50
請報告下進展, 讓我們多一個參考, 謝謝!

頭7日後, 我地之後覆左2次診;
但唔係一星期一次, 因為中間去左旅行, 延長左;

上兩星期開始, 阿女連中醫都唔肯食, 食左一陣又嘔返出黎, 我都投曬降;
跟住開始返工, 放工懶左幫佢浸浴;

即係依家無食中藥, 無浸藥粉
淨係每日沖完涼搽藥膏 + 藥油

已經1.5星期係咁;
暫時未見有翻發情況....
晚上都無出現痕癢, 皮膚仍然保持到滑滑

只係之前濕疹既印, 就未退到;
因為個浸浴可以幫助退印但我地無做到........

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

brbaby2007 OAT MEAL 試左唔得......... 基本上可以試既我地都試過了, 唉 發表於 昨天 23:52

may be my son is not very serious now.
before, when he was 3-6 months old, he was quite serious. Someone recommended one doctor to us, he got well a lot. but we needed to apply steroid to him, from head to leg.
We are in Canada, here are a lot of children got eczema as well.

子爵府

好媽媽勳章

可以pm我這中醫的資料嗎??thanks!!

首頁
12345...9

尾頁

跳至