嬰兒醫護

跳至

首頁
12345...8

尾頁

男爵府

前日帶啊妹睇中醫醫濕疹,因為細佬朋友個b比佢醫好咗,仲話醫師醫mud都醫好,去到等咗個幾鐘(已book)實在太多人,醫師話啊妹要清體內d濕毒,開咗5日葯粉比佢飲,我問佢唔使浸浴&搽葯膏??佢話唔好,bb嘅皮膚太幼嫩,唔適合浸泡同搽葯膏,飲葯就可以....攞咗葯有張葯方喺入面,明確寫晒係d咩葯同份量幾多,葯費連診金$300,啊妹尋日食咗一日葯,發覺佢d皮膚有少許光澤柔嫩咗(平時係好dry),今日就開始發咗少少出嚟,睇吓再飲多幾日葯會唔再好d....再報告

大宅

請update 你女兒的情況, 如有效我也想試試.謝謝!

子爵府

好媽媽勳章

我都想知咩情況呀,THX.......日日見到個女係咁抓,真係心都痛埋,好想醫好佢呀

男爵府

啊妹食完中藥已有5日,佢嘅情況係由食咗第一日發咗少少出嚟直到現在都有發出嚟,發嘅程度係微紅,乾&脫皮,但明顯心口至肚dum,兩對手臂(上part),兩對腳(上part大脾位)係滑咗,之前全身好似沙紙咁(除咗背部同patpat係冇事),唔知係咪d藥幫佢清緊d濕毒,手掌腳掌係脫皮得最嚴重的,明天我會再覆診,問吓醫師係咪會咁,會再報告吓個情況....希望我地嘅寶貝快d好番,唔好再受折磨可以得到醫治....

男爵府

其實帶啊妹睇中醫都係心大心細,喺呢度睇咗咁多媽咪帶啊b睇這個醫生睇那個醫師,又話中葯唔好有水銀又可能係有類固醇,西醫又only搽類固醇,攪到個人都灰晒,唔知信那個好本來已排咗政府睇皮膚專科,但3月登記要等到8月至有得睇,見細佬講到佢朋友個b好咗就即管試試啦,不過我本人都幾信中醫的,尢其調理身體強壯番d器官...真係睇你遇唔遇到個好中醫,張醫師問啊妹d便便臭唔臭,我話都臭咖,我話可能係食奶粉所以臭,佢話濕毒都會臭咖,佢話飲吓佢d藥,飲到唔臭就都會ok咖啦...但真係喎呢幾日我同姐姐都唔發覺啊妹柯咗臭臭喎,平時都會傳出臭味咖,d便便又真係冇咁臭呢,希望真係掂啦,我真係唔想扎住瞓覺呀唔扎住佢又抓到d枕頭床單都係血....心痛死

別墅

你可以用薄嘅長袖和尚袍再將隻袖連住係個身嗰邊, 兩邊都係, 最好係長身衫, 因為bb好大力如果係短身佢好容易可以第高手抓面, 你try try la, 因我之前用我自己d頸巾包實佢, 包到佢好似春捲咁, 佢都係好熱, 我仲開air con俾佢都熱到出晒熱痱, 後其用呢個方法佢又舒服d, 不過bb依家4個月呢個方法唔ok啦, 因為佢好大力

男爵府

Thx~jassc2006,啊妹而家7個幾月,好大力所以都cool唔住佢,但而家佢開始好番好多,都唔點R身了....現在再UPDATE吓啊妹睇完中醫嘅情況,前兩日覆診佢D皮膚其實都已經好咗好多,只係面嗰浸死皮未甩,好似好鞋咁,我同醫師講佢飲完葯第2日就發咗好多出嚟,到第7日覆診時已經收晒水ONLY乾,醫師睇咗佢之後話開頭一定要發出嚟先,排便要多同埋柯到D便便唔臭就開始好了,真係喎佢呢幾日嘅便便真係唔點臭咖,仲好多...張醫師話食埋今次葯就會好(5日藥),我心諗,真的嗎??接著我順便問埋佢我媽媽手有冇得醫因為已痛咗我7個幾月了,使唔使針灸之類....佢就話唔使睇住,問屋企有冇風筒?用風筒熱吹佢跟住再冷吹,每日都吹吓就得,真係唔講唔知,吹咗之後真係鬆晒,冇咁痛,有媽媽手嘅媽媽可以試吓....佢冇叫啊妹再返去覆診,有需要時再返...今日飲咗第7服葯,之前手,腳,全身(除咗背部,patpat)都係超乾,紅,脫皮,現在手,心口,肚係收咗水甩咗浸死皮後係最明顯滑返晒冇紅,對腳就仲有小腿腳踝未甩浸死皮,開始都滑番瞓覺都定咗好多呀~冇再個幾2個鐘就痕醒喊呢,一瞓瞓到天光~希望飲埋呢幾日葯真係好番晒,之後睇吓停飲葯後有冇再番發就好了,同埋希望可以真係幫到你們bb都可以得到醫治(同埋醫師話小朋友濕疹10歲前都可以醫治,10歲後就會好難醫,因為身體同個免疫系統會分開咖啦,要醫就最好10歲前了)

男爵府

我個女飲咗中葯已第9日,睇佢情況已經好咗8成,過程都冇咩點反覆,現在只是欠面部有兩噠少少紅同腳掌未甩浸死皮,其他可以講係滑番晒(還有光澤),我呢幾日仲專登唔同佢搽cream(沖完涼only搽一次全身)都冇好乾,面就keep住同佢搽URIAGE CREAM,覆診就醫師話有需要至去tim,希望佢keep住咁樣唔好反反覆覆就好了~Touch wood再起都冇辦法,奇怪我這個中醫係唔開藥膏搽同浸浴嗰喎,剩係飲藥已有明顯效果了,同埋藥材成份幾多咩名都會比番張單你咖,所以我對佢好有信心!!

大宅

請問這中醫在那裏,可否pm我,我兒子有濕疹,需要醫治。謝謝!

男爵府

回覆 edf 的帖子

已PM給你了~希望幫到你

複式洋房

可否 pm 地址給我,生咗 Ah 仔後 D 濕疹搽過好多CREAM & see Dr 都唔得

男爵府

回覆 小虎哥 的帖子

OK~希望幫到你~

等待驗證會員

Pls PM the doctor's address. Thanks.

大宅

jacko-mami, thanks so much!

民房

回覆 jackco-mami 的帖子

Jackco-mami, can you also send me the address and tele.? thnx thnx

So worried about my little one ...

複式洋房

回覆 jackco-mami 的帖子

Thanks jackco-mami

男爵府

我講番我囡囡嘅情況先,佢而家停飲咗4日中藥,開頭停藥第一日,開始發上面度,之前係得個身,手,腳至發的,面係冇發過,到個身,上手臂,大脾好得7788至發埋上面仔度....其實好奇怪,佢手手腳腳d皮會間唔時乾番同會起一塊塊硬皮(但唔會出水+爆裂有血),但d硬皮一甩咗嗰d皮膚就會好滑靚番....都係甩吓皮又再滑番咁,但係好過最初時出水爆裂有血....現在可以話好番嘅係有心口肚dum同上手臂大脾,其餘仲未得嘅就係手掌腳掌&面仔,面仔到左今日其實都好左少少,因為停藥第一日就發,發咗3日就已經開始好了~但我今日都有再同佢覆診多一次,醫師話應該ok咖啦,發晒出嚟都7788,今次佢再轉再少少葯,我希望真係啦.....

大宅

我今日都帶左個仔去,等了一個鐘, 好多人呀, 係lift聽到有兩個c9講佢, 好似好出名喎.
我仔出濕疹主要在頭和眼, 醫師話這代表肝臟唔好排唔到水, 由於我仔吃過類固醇, 醫師話可能會難醫少少, 因為類固醇封住了皮膚, 但可以醫好的, 我話我之前一,兩年也找不到好醫生, 所以好耐都好唔到, 佢就問我點識黎,(因我去診所都要一個鐘) 我就坦白話上網見人講, 於是試下啦.

佢開左5日藥, $300, 話會好好多的, 連鼻敏感也會好d, 希望仔仔可以好番, 我亦會 update情況, 希望幫到大家.

提外話, 我是基督徒, 所以在找中醫的過程我一向好小心, 那些明知佢拜神的, 我唔想看, 但竟然比我遇到個基督徒, 我放心左好多呀, 感謝主!

thanks Jackco-mami !

子爵府

好媽媽勳章

可唔可以PM埋個地址電話同診金比我呀???THX

男爵府

回覆 edf 的帖子

是啊~以我所知張醫師係基督徒呢~佢真係幾出名咖,一提新浦崗嘅中醫d人就會知係邊個嚟咖!!醫師話唔好用類固醇,用佢只會好一陣跟本係唔會好的,我個女就冇點食用過,醫師話會好得快d,手尾冇咁長,我個女就d濕毒積咗喺肺,要排番出嚟就會好,我都覺得醫師佢好好呢,好信任佢!!希望真的幫到大家,唔好令我們可愛嘅小朋友受苦,我地又唔使再咁身心皮累.....

首頁
12345...8

尾頁

跳至