1-3歲

跳至

首頁

尾頁

別墅

想問吓大家意見,女女兩歲兩個月大,到而家都唔肯點講嘢,淨係肯講爸爸媽咪、肯講係呀、識唱一句歌詞,happy birthday to BB其他例如車車、水水、杯杯嗰啲乜都唔會講,試過用唔同方法引導佢都係唔講。其他全部指示佢都識嘅,只係永遠唔會用個口講出嚟,佢想講嗰樣嘢時候只會指住講吖吖吖...
母嬰健康院轉介我去政府嘅言語治療,但係要等一年半先有位。
想問吓以我個女呢個年紀而家需唔需要去私家嘅言語治療做評估然後再自己俾錢去上堂?
因為我見同齡嘅小朋友會講好多簡單嘅字,但我個女就連拜拜都唔肯講,淨係肯做手勢。開始有啲擔心同有啲壓力

大宅

Olivia-L 發表於 21-4-26 00:03
想問吓大家意見,女女兩歲兩個月大,到而家都唔肯點講嘢,淨係肯講爸爸媽咪、肯講係呀、識唱一句歌詞,happ ...

我囡囡情況同你囡囡情況一樣,都係2歲2個月,所有指令都識 ,但唔肯用口講 ,識叫晒屋企人 (爸爸,媽媽,哥哥,家姐,婆婆),有時候佢會跟人口水尾 ,我講一句,佢跟我最尾一個字或兩個字 ,識講hello,bye-bye ,有時鐘意就講 係呀! 唔鐘意就講 唔唔 ,佢最鐘意跟我講動物名同埋扮叫聲,我都煩緊要唔要出面搵言語治療,因為而家都未講到句子,但有朋友分享過,有些小朋友的確會慢d講野,叫我可以再睇多一兩個月先決定,我而家都不停用辦法引佢,想佢盡量用說話表達,所以我會等佢2歲4個月左右,如果仲未講到句子,我應該會搵私人言語治療

大宅

好睇你想唔想等下,我仔兩歲時浄係識講de同no, 到左兩歲兩個月決定去做評估,做評估前一日先第一次嗌媽佢基本上咩指令都明,就係唔講,連跟人口水尾都冇
當時好慶幸有去做評估,上左八堂已經進步到可以講短句
講真如果經濟許可,做評估上下堂冇壞,等bb早d表達到自己一定會開心d

男爵府

想問吓大家意見,女女兩歲兩個月大,到而家都唔肯點講嘢,淨係肯講爸爸媽咪、肯講係呀、識唱一句歌詞,happ ...

私人語言治療始終係生意,你去到佢一定sell 你上堂。好明顯,你囡囡都幾肯定已經慢過同齡少少,你去到,佢實再誇張少少叫你唔好等快啲上。每個小朋友既爆發期唔同,好難講你囡囡係未爆發定真正遲,我既總結係,上咪快少少,唔上就要耐心等...

SandraLo    發表於 21-10-22 16:40
opclk99    發表於 21-4-27 07:47

大宅

sakurawings85 發表於 21-4-26 09:22
好睇你想唔想等下,我仔兩歲時浄係識講de同no, 到左兩歲兩個月決定去做評估,做評估前一日先第一次嗌媽:sic ...

想知上堂大概會係d咩內容?家長係咪一起陪著bb上咖?

別墅

sakurawings85 發表於 21-4-26 09:22
好睇你想唔想等下,我仔兩歲時浄係識講de同no, 到左兩歲兩個月決定去做評估,做評估前一日先第一次嗌媽:sic ...

可否PM介紹你睇個位言語治療師?thanks!

別墅

我仔兩歲時只會說「媽媽」,後來朋友介紹上門言語治療,第一堂就肯講「我」字,然後好快就會講好多嘢啦。我仔依家三歲幾,個個都話佢多嘢講。我相信係治療的成果。

男爵府

honeybid2 發表於 21-4-26 09:32

私人語言治療始終係生意,你去到佢一定sell 你上堂。好明 ...
呢個唔係

現時好既私人言語治療師或者NGO 都好爆下, 好難約時間. 上唔上隨得你, 無咁得閒sell.

SandraLo    發表於 21-10-22 16:40

別墅

dannkungbb2012 發表於 21-4-26 23:05
我仔兩歲時只會說「媽媽」,後來朋友介紹上門言語治療,第一堂就肯講「我」字,然後好快就會講好多嘢啦。 ...

可以pm言語治療師資料比我嗎?謝謝

男爵府

我建議你去上,
健康院本身已經比較hea, 但居然兩歲就轉介你去. 情況一定算嚴重.
好多係兩歲半唔合格先至轉介.

唔好信乜野突然會爆. 學講野慢, 有可能係我地家長自己一直犯錯.

去言語治療, 唔單單係小朋友學, 係家長都要一齊學方法, 返到屋企就練習.

別墅

dannkungbb2012 發表於 21-4-26 23:05
我仔兩歲時只會說「媽媽」,後來朋友介紹上門言語治療,第一堂就肯講「我」字,然後好快就會講好多嘢啦。 ...

麻煩可以pm邊間比我嘛(emoji)(emoji)

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

男爵府

opclk99 發表於 21-4-27 07:52
你太中肯阻住人"黃金期"生意揾食,
人地"黃金期"係越早越好,
早到講野都未識又上堂就perfect...

係,我地之前比較早擔心,女女19個月去做評估睇吓,其實你自己帶得去做評估都一定係覺得慢左。咁佢地又話慢左啲,快啲上堂喇,「黃金期」(下刪一千字)。不過佢地個standard 我覺得幾高,話歲半應該講到50個單字 (我懷疑有幾多BB 「合格」)結果我地決定等等,好快20個月女女開始講野,22個月講到停唔到口。

opclk99    發表於 21-4-27 14:44

男爵府

honeybid2 發表於 21-4-27 09:30
係,我地之前比較早擔心,女女19個月去做評估睇吓,其實你自己帶得去做評估都一定係覺得慢左。咁佢地又話 ...
你個當時只係歲半, 樓主個已經兩歲兩個月, 相差半年喎.

歲半去健康院, 一般姑娘都會叫家庭再睇下. 好多之後會發力.
但樓主個小朋友明顯係兩歲要去健康院"補考", 都唔合格. 已經要轉介. 只係政府條隊太慢, 要排年幾, 並唔係一年幾後先需要上.

大宅

fasola 發表於 21-4-26 23:21
呢個唔係

現時好既私人言語治療師或者NGO 都好爆下, 好難約時間. 上唔上隨得你, 無咁得閒sell.

你講得岩,我果間言語治療成日都好full, 基本上好難book, 當時準備移民都有d心急,想話上多幾堂,反而治療師覺得我仔冇必要上咁多,完全冇俾人sell 過
我係去油麻地邁步

大宅

Cherrylsx 發表於 21-4-26 14:47
想知上堂大概會係d咩內容?家長係咪一起陪著bb上咖?

其實最緊要係小朋友夾到治療師,鐘意上堂先會學得快,之前上堂有時會聽到隔離房小朋友爆喊唔肯上,咁就會冇咩效果

家長同小朋友一齊上堂,治療師會用玩具,遊戲同小朋友玩,都會用餅乾仔糖仔引我仔講野,之後會有五分鐘同家長討論返點樣可以係屋企練習,最重要係會教我d技巧幫我個仔發音、自信心咁

我淨係去過一間上過八堂,但係感覺真係好有用,知道左d技巧可以係屋企自己同小朋友練習,好快已經進步好多

咁又好多人會覺得等下大個d就識講,我都係果句,經濟許可,評估下、上下堂冇壞處

男爵府

sakurawings85 發表於 21-4-27 09:56
你講得岩,我果間言語治療成日都好full, 基本上好難book, 當時準備移民都有d心急,想話上多幾堂,反而治療 ...
邁X上過兩堂職業治療. 想訓練專注力. 但覺得麻麻地. 所以都無上其他.

我個上言語治療已經過左三歲. 係N 班時俾老師投訴, 話佢上唔到堂, 先帶佢去做評估. 唔同機構嘅心理學家同言語治療師都話講野慢9個月.

開頭揾左個言語治療師好好, 效果好明顯. 點知練左三個月, 佢就辭職, 唔知去左邊度做.
間野編左另一個言語治療師就比較麻麻地, 但咁差, 居然都好爆, 連隔個星期一次都約唔到. (當然我自己亦要遷就地區, 唔想去太遠)

複式洋房

回覆 Olivia-L 的帖子

similar situation.
My toddler19mth went to TST The Mind Project for assessment $1150. assessor said i can try to increase eye contact with toddler and observe 2 more months before taking any classes. btw, the each class price ranges from 800 to 1000plus depends the teacher's level. After that, I did play with my toddler on the bed more and help him look at my eyes and mouths. I say more "l love u" and make him laugh. now almost 21 months and I see improvement. toddler enjoy making sounds and imitate us to say "核核突突".

複式洋房

可以pm語言治療的資料給我嗎?

子爵府

回覆樓主:

如果2歲幾都係得咁少單字可以做評估了

之前有同言語治療傾過計, 有個歲幾家長想做評估,佢都建議等到2歲情況差不多至做評估

首頁

尾頁

跳至