少年成長

跳至

首頁
34567...8

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我的女兒今年19歲,今年剛上大學,在小學時,每年考試都在頭五名內,中學時入到一間傳統女子中學,但中學時分數都不及小學好,又要面對反叛期,結交異性種種問題,多了不少磨擦,後來又要應付會考同高考的壓力,過程真是心力交遂,但今年終於踏上大學路程了。

回想過來,自己覺得最重要的是多鼓勵,多支持同多讚賞,不知在何時開始,我和他每天都會互 send msn,有時會好肉麻的說媽媽和爸爸很愛你,有時又會說些鼓勵說話,就算今天是他上大學後第一次考試,我也會 send 短訊給他叫他加油努力,對於我女兒是很受用的,希望你們也試試吧。

版主

大廚勳章 玩具勳章 趣教勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 版主 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆 BK_EDITOR 的帖子

阿仔自三個月大起加入了加大碼BB行列,生長線一直都是97以上。

其實他看起來只是大隻而不是胖子,身型上相對地頭大而身輕,可能因為這樣,他的大肌肉活動能力一直都比較弱。

當他半歲以後,有時與BB朋友碰面,當其他朋友仔已經識爬,他只是剛坐得穩,最多也只是用肚皮在地上轉來轉去,不太能前進。當他10個月時,其他朋友仔已經識行,佢才剛懂得到慢慢地向前爬。雖然他年紀小,不過從他望著朋友仔周圍去玩得好開心時,就知道他很失落。失落是明白的,可是進一步的影響就是他對自己缺乏自信心,而且某程度也影響了他的社交生活。試想想,當BB們都走走、跑跑、跳跳時,誰會留意得到並且有興趣和一位爬不穩/不懂行的小朋友玩呢?

做父母看到他這樣,當然也很難過。不過這是成長中必經的階段。我們不斷提醒自己只說鼓勵的說話,不要說比較性的說話。因為他活動能力比較低而沒有跟上其他小朋友的步伐、不能跟他們一起玩,對他來說已經是很大的傷害。

當他還未懂得爬時,我們每晚也跟他練習爬,爸爸甚至乎扮BB學爬的姿態作示範,還扮撞親,笑著喊痛,逗得他「卡卡笑」,然後他就笑著學爸爸爬,每成功爬完一段路,我們就攬著他、讚賞他,他就很高興、很自豪。

當他還未放膽不用扶著東西行時,我們只是耐心地拖著他的手練習行。當他開始行得穩、行得有信心時,我和爸爸就起個「人肉圍欄」,就是我們拖著手,鼓勵他在我們兩人中間行來行去,萬一行不穩,我們其中一位一定可以擁抱著他,用行動讓他知道:「爸爸媽媽在這裡,不用怕,放膽去學行,你一定可以的」。

到他大概15個月大,他終於有膽量不用拖著我們在外出時自己行了,可是由於自信心仍然不足夠,只要一跌就會不停地大叫:「驚驚呀!好驚呀! 」,即使沒有擦傷,但他已經驚到不肯自己站起來。我們只有一邊抹乾他的眼淚、一邊鼓勵他說:「無事呀! BB叻叻,起身再行過吧」

到他有信心自己周圍行時,很喜歡玩滑梯的他,卻因未能掌握行樓梯的技巧,怕得寧願不玩滑梯了。我們唯有找一些人少的時間陪他去公園,和他一起練習行樓梯,每完成一次,就讚賞他:「嘩!好犀利呀」。久而久之,他的自信心提高了,他開始主動要求要自己行樓梯,還很興奮地進行最後一環 -- 就是從滑梯滑下來,享受玩滑梯的樂趣。

現在,他不單止去到公園時能夠有信心自己玩,可以盡情享受每一樣玩樂設施,更重要是突破了心理障礙,在任何場合也很主動和其他小朋友傾偈,追著他們一起玩。以往因活動能力比較弱而在群體中孤伶伶的經歷已經拋諸腦後。現在29個月大的他,每次面對新挑戰,他都比昔日更有信心去嘗試、練習,直至成功。

每一個孩子的成長步伐都不同,但是相同的是他們在成長階段中,每當遇到困難/挫折時,最需要是有父母同行並肯定他們的價值,和他一起創造成功的經驗,讓他對自己更有自信心去克服困難/挫折。

回家,並不只因為能遮風避雨、吃飽喝暖;
回家,是因為那裡有

「喜樂」「感恩」開始

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

記得當年我仔係早產出世, 好多野都發展遲緩,到2歲幾行樓梯都仲係好似呀伯甘要逐級上落, 為左要佢改善, 當年既夏天, 每個星期六或者日, 我都帶佢去大清玩,最緊要係最後既行樓梯啦,好快佢真係可以同其他人甘上落樓梯, 我好開心,其他野都有改善到.
心存正念,接觸的人都會是貴人;
心術不正,接觸的人都會是小人

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

岩岩先睇到溫馨提示,發現自己分享錯左。。。所以修改內容。。。

阿女係香港讀完幼稚園之後我地就移民左黎英國,所以佢對中文字認識唔多,一直以黎我都會買中文練習比佢做,不過佢寫完個字就唔認/記得,當時阿女好唔開心,因而對學習中文字失去左興趣兼有D抗拒。咁我就將寫字改成畫畫形式,首先同佢學習認部手,我寫三點水或者係木字,問阿女覺得似D咩,然後叫佢將個3點水畫成水點,將木字畫成一棵樹,再教佢每逢有三點水既部手都係同水有關,好似河流,海洋,木字邊就同樹木有關,好似花,草。。。慢慢佢對中文字有番學習興趣,雖然到而家阿女仲有好多字默唔番出黎,但係當佢認字既時候,佢會留意左係咩部首先,就算佢讀唔出個音,佢都可以好有信心咁講得出同D咩有關,例如木字邊就同樹木有關等等。。。

小朋友遇到困難一定會唔開心同埋想放棄,作為父母應該多鼓勵小朋友去嘗試,亦都要試下用另一D特別既方法去引導小朋友,唔好SET到個TARGET太高,咁小朋友學起上黎容易達標就自然會有滿足感。

男爵府

我的育兒心得勳章 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

每次見兩個仔仔跌親~其實自己個心都會「哎呀~仲咩咁論盡架....」以前就會好不奇然咁扶番佢地起身...
但係依家越黎越大~唔可以再咁喇~因為佢地都要學習長大~係失敗中成長...
自己都係一個幾緊張既媽媽~去到公園都做跟得媽咪~跟實佢地驚佢地有意外~原來其實咁樣跟佢地~佢地未必懂得成長~係公園佢地要學爬梯、可以學好多肢體上既活動~對佢地既身體、心靈上都係有成長既幫助~依家我都係選擇叫佢地自己嘗試爬~我就只可以係旁邊教佢點爬、點過、鼓勵佢地...有跌過、有淚、自己起身、再試、成功~阿仔成功左既笑容係咁幾滿足~呢個係成長既經歷~痛過就知道點樣去玩~我地就係旁邊陪著佢大個
呢D一點一滴就係佢地成長里程碑~亦係我地既美好回憶

侯爵府

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 親子王國15週年勳章

早2天有機會去了多所中學進行參觀 (因今年小兒小五了, 下年就要選中學)
所以提早了解. 並希望小兒對他的讀書態度有所改善.

參觀了2所是brand 2, 一所brand 3 及一所brand 1 中學.
我小朋友對讀書是不會緊張的, 成績中上, 去brand 1可以但辛苦. brand 2 沒問題, 那樣的成績,家長一定想, 自己小朋友沒可能入brand 3學校.

但當我去了參觀那所brand 3學校, 我對那所學校完全改觀, 而且, 我覺得這所學校更適合我小兒讀.

為什麼? 因他們校風好, 校長思想開放, 是用心對學生的, 會當學生是朋友. 他們會教學生愛家人愛朋友等, 整間學校無論師生及家長都面帶笑容的, 連我小兒也說很喜歡這學校.

每個家長包括我, 也會想子女成績好, 但會否覺得他學識做人會比較緊要呢? 可能我小兒比較自我, 無自信同多咀. 所以我怕他會很早學壞, 會不懂做人多過成績不好...所以我更加想他先學憧做人. 雖然還言之尚早.

選校對家長真是一個很難的決擇, 希望我跟小兒一同加油, 向人生另一階段努力.

大宅

畀面勳章

回覆 Oceanus 的帖子

每個星期六、日,我都會係買杯熱奶茶返屋企慢慢嘆,阿女得兩歲當然唔知乜野叫熱啦,頭兩次佢會好想掂吓杯奶茶,我當然唔比啦,只係識得避開佢,但覺得繼續落去唔係辦法,冇理由避開佢嘅,亦都係時候要比佢感受下乜野叫熱啦。

我就將抔奶茶放係枱仔到,同佢講"好熱架,唔好掂呀,你睇,仲有煙Tim" , 我想話比佢聽熱野會有煙岀,第一次講佢當然唔明啦,佢堅持要掂,咁我就捉住佢隻手,用手背掂下隻紙杯一下,問"係咪好熱呀?手手會好痛架",佢唔係好識架,我再重複嗰段說話,第二次我再比佢試掂,佢已經知道唔掂得啦。

同樣嘅方法都用係食飯時候,啲熱湯唔可以掂架!

有時小朋友唔親自體驗,佢地未必認同架!

Oceanus  yes, agree!!  發表於 11-12-12 13:38

大宅

畀面勳章

每個星期六、日,我都會係買杯熱奶茶返屋企慢慢嘆,阿女得兩歲當然唔知乜野叫熱啦,頭兩次佢會好想掂吓杯奶茶,我當然唔比啦,只係識得避開佢,但覺得繼續落去唔係辦法,冇理由避開佢嘅,亦都係時候要比佢感受下乜野叫熱啦。

我就將抔奶茶放係枱仔到,同佢講"好熱架,唔好掂呀,你睇,仲有煙Tim" , 我想話比佢聽熱野會有煙岀,第一次講佢當然唔明啦,佢堅持要掂,咁我就捉住佢隻手,用手背掂下隻紙杯一下,問"係咪好熱呀?手手會好痛架",佢唔係好識架,我再重複嗰段說話,第二次我再比佢試掂,佢已經知道唔掂得啦。

同樣嘅方法都用係食飯時候,啲熱湯唔可以掂架!

有時小朋友唔親自體驗,佢地未必認同架!

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 親子達人勳章

我個女天生性格好樂天, 就算失敗咗佢自己識得安慰自己. 亦會主動問我點樣做先可以成功.

由於佢有學障, 佢成日係學校要留堂温習, 什至補習及學琴老師都要佢留堂.. 我知道佢好唔開心. 但佢就無表現出黎. 有一次, 琴老師唔知道女女係有學障, 以為佢上堂好唔尊心, 罰佢留堂做功課, 呢半個小時,我聽到老師不停鬧佢, 我個心好痛,但我無stop過老師. 放學後,我問女女有無唔開心, 佢偏哂咀話無, 我知道佢自己知自己有問題,所以先比人鬧, 我問佢想唔想繼續學琴, 怕唔怕比老師鬧. 佢好堅定話我知好想學亦唔怕比老師鬧. 女女既性格比我堅强. 之後,我就打比老師同佢講女女有咁既情況,老師亦明白.

我每日都會同女女講加油呀, 要尊心d上堂你就會有進步. 估唔到每日一句說話, 女女真係有明顯進步,雖然成績仍在下游,但起碼佢無失去信心. 有時唔止我會鼓勵佢.. 其實女女每日都鼓勵我.

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我家有兩個小寶貝,一仔一女,一個10歲,一個5歲.當仔仔還未出世,我常常告訴自己不要偏心,會給他們相同的愛護,身邊的人也不相信.你們知道嗎他們一出世我給他們第一份好禮物一定沒有偏心的是他們出世的磅數,身高會是一樣的,多麼有意思.無論你們將來怎樣,我相信要做不偏心也不會太難呀!我對自己更有自信心去克服困難.

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

同BB外出玩耍時,BB有時會長時間霸佔同一件玩具或遊戲機,令其他孩子不得要領,呢個時候媽媽會先用溫柔的語氣提醒BB,如「你已經玩咗好耐啦!畀其他小朋友玩吓啦!」如果BB仍不理睬,媽媽會再嘗試用分散注意力的方法,或用其他玩具或食物來分散BB的注意力, 媽媽希望教導BB分享的概念, 不要做自私的小孩。
一個人之所以快樂,不是因為她擁有得多, 而是因為她計較得少

大宅

畀面勳章 親子達人勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

囝囝之前說中文老師罵佢,我問佢點解呀?原來因為同同學仔分組,組員意見不合就鬧交,鬧左好耐,仲做到份報告唔靚,個個都做到好靚,老師又鬧佢地,佢好唔開心。之後我問佢,咁你地後唔後悔用左咁多時間鬧交,冇時間做靚份報告?佢都話好後悔。我同佢講,你下次唔好再鬧交喇,同d組員溝通下,分配好工作。佢就話試下~到現在都冇聽過佢話唔開心喇
因為佢第一次遇到呢d情況,希望佢學識容忍!

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

睇過以往既post, 知道小朋友夜晚賴尿係床千祈唔好鬧, 因為越鬧越有反效果,
事件就發生係早幾晚..
其實哥哥而家3歲幾, 日頭已戎片, 但夜晚我仲未有信心, 加上而家天氣凍所以我仍然有片比佢著住瞓!
好多時早上條片係乾既, 但唔知係唔係星期6果晚特別凍, 佢又唔願起身叫 "痾 shu shu..."
所以星期日一早d片就痾濕左!
尋晚臨瞓前我就同哥哥講 : 嗱... 哥哥, 如果今晚想shu shu... 要叫媽咪 或者爸爸起身同你去廁所, 唔好懶唔叫喎, 你一唔叫呢就會痾濕晒條片片架喇! 哥哥答我 : 知道喇!
果然, 尋晚佢叫左兩次起身去廁所, 無再賴尿係片片度喇!!
希望, 我呢個方法令到哥哥記住以後半夜想 "shu shu'' 就會起身啦!!!

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

我嘅囡囡,媽媽因你而改變!
由我知道你的存在開始;這些年在生活和育兒路上,你給了媽媽無數的開心和驚喜,當然也遭遇過無數次挫折及茫然.
一起生活過程中,教養你是媽媽最大苦惱(相信是替普天下媽媽苦惱), 在我心裡你是那麼的獨一無二,媽媽會竭盡心力讓充滿快樂,因為我是多麼的愛你;

然而,由於你言語發展緩慢,所以你同其實他人相處時,好難令其他人明白,有時這樣會令囡囡好急,因而令其他人誤會,所以媽媽係會同你一起進步,慢慢簡單地說明個中原因,所以囡囡有了明顯的進步,由不會表達到慢慢表達,現在言語治療師都說你有好大的進步,媽媽好開心!
有時、媽媽的方法並沒有完全對,但是媽媽會督促自己讓你維持開心的生活。

所幸,多年來的磨練,已經讓我練了一些轉化情緒的能力。如此時刻,是媽媽給自己的一個警惕性,我要凡事反求諸己,用愛與包容陪伴你!

囡囡,媽媽想給你好響的掌聲,因為你很棒!
最後就是天下的父母大家一起加油!

人的一生就像在拉屎,有時你已經很努力了,可出來的只是一個屁。..

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 陪月勳章

係2009年,女兒發覺患有長期病患,個陣佢只得5歲令我呢個做媽媽既唔知點去面對,亦令我覺得成個人好灰,好氣餒,但我都要去接受呢個事實,但女兒咁細,我唔知應該點去同佢講,但原來係icu個陣,女兒其實都知自己患係咩病,佢問我,點解佢會有呢個病,我心真係好痛,唔識答佢,眼見佢只得5歲人仔,佢由入icu第一日開始,佢無每日打成十支針,抽3次血佢都無覺得女兒好堅強,而我呢個媽媽相比下變得好軟弱,所以我要話比自己聽,既然己成定局,我要同女兒一齊去面對,一齊去行呢條艱苦既路,我成日都同女兒講,你個病雖然係無得醫,但只要你keep住打針,你係唔會有事,相比其他人,你應該慶幸,係醫院眼見有好多小朋友,要長期住院,要長期做化療,你已經好好,而且我同佢講,只要你唔放棄自己,無人會放棄你,更加要對自己好,要比普通人活得更好,所以而家女兒已經唔再問點解點解,佢有時會安撫番我,佢相信奇積,亦希望將來有奇積,而且相信醫生無將來既一天會醫得好佢個病,所以佢永遠都唔會放棄,相信醫學會有奇積

而家女兒雖然只得7歲,但佢比其他小朋友識諗好多,而且佢係一個唔會同人計較既心,佢話不要計較,做人都開心好多

伯爵府

趣教勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

記得囡囡幾個月大已經比我老公帶去泳池游水, 初初放囡囡落池水, 佢好驚, 重大喊, 好似樹熊咁死都攬住唔放, 見到咁我同自己講唔可以由得佢, 要放手放佢落水, 讓她學識唔好怕水, 反正向我肚入面都有胎水包住, 應該唔難, 我不停同佢講唔驚架, 好似洗白白咁, 鼓勵佢嘗試, 又會沖涼既時候淋頭, 當佢唔驚時我就讚佢好叻, 好大動作拍手讚佢, 而家已經唔驚啦, 去游水重好開心, 花哂沖涼都冇問題, 我覺得真係要多D讚揚同埋鼓勵真係好有幫助。

大宅

畀面勳章 大廚勳章

阿囡7月2歲,現在快2歲半,佢學野已好快,常常拎住d書叫我讀比佢聽,之後佢又跟住讀,又喜歡叫我寫1,2,3,雖然到依家只識寫1,但係我心中已好叻了,起初介片時,真係另我頭痛,因寧願賴都唔肯去,經過我不停鼓勵同試比佢睇,阿女終於介左片啦!!`仲自己去尿尿,唔使人提

寶石宮

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

BK_EDITOR 發表於 11-12-5 09:27
子女在成長階段中往往會遇到不同的挫折,作為父母的你,有沒有多培養子女有勇氣去犯錯、去思考和改正錯誤, ...
小朋友依家3歲多, 由2歲開始就訓練佢要自己坐好"不"飯食, 初初用嘅時間當然會比較長d, 而且食到四圍都係, 有時佢都會"不"到發脾氣, 有時都會表現到好唔想"不", 但我不停鼓勵佢, 讚賞佢已經比昨天進步, 慢慢佢就做得越來越好, 現在都可以在指定時間內完成用餐
有些路啊,只能一個人走
我慢慢地、慢慢地瞭解到,所謂父女母子一場,只不過意味著,
你和他的緣分就是今生今世不斷地在目送他的背影漸行漸遠。

侯爵府

2024勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

記得當初同阿仔介片時, 用左好耐時間都唔肯企係馬桶度疴, 同佢噓又唔肯.
點都要疴落片片度. 同佢鬥智鬥力左好耐. 媽媽係夏天的日子裏, 除低佢既片片
等佢感受到濕左係褲既唔舒服, 然後再係適當時機(見到佢扭身扭勢想便便)時,
適當地送上桶桶令佢疴落桶桶, 免除濕身既唔舒服, 從此之後阿仔成功介片.

另外, 有一段時間同阿仔落街, 佢係都要抱抱唔肯落地自己行. 呢個時候媽媽先用
軟功化解, '你大個仔啦要自己行啦','你睇下其他小朋友都係自己行喎'.
軟功有時都會失效, 阿仔會自稱bb都係要抱抱. 媽媽就會狠心d,唔自己行就無街街去,
一齊返屋企. 試多幾次, 阿仔就知道要去街街就要自己行,無彎轉. 自己行媽媽
就會讚賞.

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

我囡囡係獨生女~除左同朋友嘅小朋友之外 ! 好少同其他小朋友一齊玩 !

今年佢返K1啦~由於太過熱情同力都幾大下 ! 有日係學校門口見到同學仔手拖手一齊玩個時 ! 囡囡都行過去諗住一齊拖 ! 但有其中一個小孩話 : 吾拖你呀 !你成日都握到人好大力好痛 ! 個女個一刻發脾氣行左去而且重眼濕濕企左係一邊 ! 我即刻行埋去拖住佢隻小手 ! 同佢講 : 你之前一定一定好大力握住同學仔 !人地怕痛先吾敢拖住你 ! 你過去同小朋友say sorry 道歉先 !

咁呀囡就行埋去講 : sorry 呀 !我以後會細力d架啦 !

跟住小朋友就拖番囡囡一齊玩啦 !

呢件事我係囡囡放學後都解釋一次比佢聽 ! 講小朋友吾肯拖住你一定有原因 ! 如果係你錯就要道歉 ! 同學仔一定會原諒你 ! 但你下次要記住細細力啦 !

有時大人都會遇到有人鍾意同吾鍾意自己 ! 只要學識錯就要道歉 ! 不要再犯就可以得到人地原諒 ! 因為學識同人相處不是一朝一夕的事 ! 大人和小朋友都係不斷經一次長一智 ! 最緊要知錯能改 !

首頁
34567...8

尾頁

跳至