嬰兒醫護

跳至

首頁
34567...23

尾頁

大宅

Hi,大家好,我對孖女是27.1weeks 的早產B,她們除了細粒之外一切也好好.
之前2.5歲同佢做IQ test 重有13X分是資優B啊!現快3歲了!

所以不要太傷心,可能最後未必想像中咁慘,雨過後就會放晴,放低眼淚,留力去take care 小朋友!

我回想起最初BB出世,簡直生不如死,人哋就又抱又錫,我就只可望不能摸,看見一對又紅又廋的東西,不是BB,是乳鴿.不只一個還要打孖.你話叫一個更堅強的人也受不了,這日子,我常問自已究竟我做了什麼壞事要有這收場,我只想有一個健康的小B吧! 但無論什麼傷心,我也儘力去平靜自己,因我要給最好的她們....

就是不段給她們人奶保持健康,教她們,去照理佢哋.

一切漸入佳境,當中有很多的波折要面對,回看也覺太可怕了.

初為早產b Mama,要多看資料去給自己參考,你會發現柳暗花明又一村! 努力,加油!

子爵府

回覆 jojo_janelle 的帖子

我阿仔係icu個陣好多時肚脹,又停奶反反覆覆,一陣又肺炎食藥,早產b身體真係好弱,
探阿b時每次都會精神緊張,
出院後差唔多1個半月入一次院,又要周圍覆診,回想起真係辛苦死,我阿仔到一歲先好d咋個肺強壯左到而家20個月都無咩病痛,不過真係好難長肉又瘦都好難湊 加油呀呀各位

洋房

引用:係呀,+係facebook+group+呀,+search+"早產b

原帖由 heeheehahamama 於 11-08-03 發表
係呀, 係facebook group 呀, search "早產bb會"啦!
我用iphone search 唔到嘅?

洋房

引用:Hi,大家好,我對孖女是27.1weeks+的早產B,她

原帖由 meimei223 於 11-08-03 發表
Hi,大家好,我對孖女是27.1weeks 的早產B,她們除了細粒之外一切也好好.
之前2.5歲同佢做IQ test 重有13X分是 ...
嘩!好西利呀!早產仲要係IQ咁高!

洋房

回覆:monsterboo 的帖子

日子真係好難過,心好赤,三至四級腦出血令我好困擾

大宅

回覆 波蘿包1 的帖子

對啊,現在快3歲但食快D都想嘔,見佢都好慘.佢哋亦時時入醫院. 細女又是個肺差,见佢地惨好心痛,但小朋友好堅强一好小小就算吊哂氣喉,監水也在床上跳跳跳,可能早產B特別有耐力和堅强!

大宅

回覆 monsterboo 的帖子

係啊,佢地真的要贊吓叻,我現在每日也好開心(除了她們病的日子),好活潑好好玩. 佢地8個月己可認些簡單字和句子做動作. 歲半大慨3000英文字,現在己冇也英文書不能讀. 真的好勁啊!近期重有時說不是這樣讀啊...重有2個月才3歲,不過這全是Bonus來的.

當佢入醫院時,我同自己說只想你們快樂和健康那就夠了!

侯爵府

開心吸收勳章 好媽媽勳章

請問用i-phone,點search早產BB會?

子爵府

回覆 meimei223 的帖子

你阿b咁叻歲半識3000字
請指教 我阿仔而家20個月都唔肯講野,有幾方面仲未追得到

大宅

真實我可以話乜方法都用,好亂,冇乜系统, 1歲-2歲,Flash Cards, Eng,French,Spanish,Japanese,Manderine Playgroups, Music, 乜都玩吓. 2歲後就全停了,只上PN, summer 就 Ballet,Gym,Math,Art,Manderine,Spanish,French. Sat & SUN 就同Daddy週圍去.

在家看很多書,DVD,背唐詩....

所以我可以說,用最多的時間同佢玩,你講多D,佢收多D,用怕,3歲前最重要,好好把握,大家努力!

洋房

回覆:meimei223 的帖子

今朝醫院打黎,話bb體溫唔穩,要檢查係唔係腦膜炎,之前心漏問題又未搞掂,肚脹又話排唔到尿要插尿喉,腦又出血一邊三級一邊四級,我就黎癲啦!

大宅

你好! 我個b都係早出世, 34週6就出左黎, 初初見到佢咁瘦真係超心痛, 不過宜家四個幾月, 大左好多啦!
但係佢3個月開始厭奶, 醫生又話早產b4個月未食得糊仔, 好煩惱!

大宅

畀面勳章

回覆 monsterboo 的帖子

so sorry to heard about your BB case. 我想信佢地可以過到的..俾啲信心!
我頭先試過喺IPHONE SEARCH, 好似真係唔得..或者你試下呢條LINK (唔知會唔會犯規.. =P)

http://www.facebook.com/groups/preemies.parents/?id=230650616971704&notif_t=group_activity

洋房

回覆:heeheehahamama 的帖子

岩岩又發現血裡面有真菌,要打三個星期抗生素,究竟幾時先會完?

伯爵府

回覆:monsterboo 的帖子

希望你bb早日康復,你都要加油呀媽媽

洋房

回覆:mei_ 的帖子

今曰開始打三個星期抗生素,但係又無得食奶,好慘

大宅

希望所有早產b也可克服所有困難,快樂地成長,所有mama,比心機,!佢地會ok的!

複式洋房

Monsterboo,
加油啊!要明白而家我地只可以堅強,唔可以耐弱,做媽咪係一件偉大嘅事,我乳鴿仔初初出生時,我差點暈喺icu,心如刀割,如今我同自己講BB可以幸福地留喺我身邊,將來嘅事將來先算啦!共勉之!

複式洋房

各位好!我個bb 28週出世時重900g,現在重係NICU,快一個月喇。BB有貧血,水腫,用緊呼吸機,奶不是很吸收。
自己就好少奶,現在pump極都係得20-30ml,早上睡醒那次就多些有40ml。
請問醫院會否有早產support group呢?
各位媽咪加油!

我找到個FB group,請add我。

複式洋房

Ppgai_mama,
Hi 唔係間間醫院有架,好似威院之前有個早產媽媽會就解散咗,聼醫院姨姨話可能因為唔夠人手喎。

首頁
34567...23

尾頁

跳至