論盡家傭

跳至

首頁
12345...38

尾頁

大宅

NAME Imie R Pamxxloan (菲)

HKID WX108158(4)

Date of Birth : 24 Feb 1x87

Passport : UU084X68

衰...到費事講....

pollyw  鼻同口一樣大,是上天給牠的懲罰!  發表於 12-8-23 18:24

複式洋房

Name: FATIM? (Indo)
DOB: 21/5/XXXX

懶, 烏糟, 唔聽話, 冇禮貌兼破壞王, 邊個請到佢有排激氣

子爵府

回覆:黑名單工人在此尋....歡迎POST上來比大家參考******************

菲. Darvina Mxxxxxx 1981年,黎巴嫩四年、香港我家一年一個月,單親二個仔。
根本志不在打住家工

pollyw  哇,哩個去企一企,二百蚊唔知有冇人啃得落,仲耍係佢俾二百人唔係人地俾佢  發表於 12-8-23 18:05

子爵府

回覆:黑名單工人在此尋....歡迎POST上來比大家參考******************

菲 Rowena R. Fiaxxx 1985年。自殘求走屈我七歳囡整傷佢,在我家二個多月。

pollyw  自殘而不自盡,是可幸定係可惜?  發表於 12-8-23 18:28

大宅

陪月勳章

回覆:happy-kid 的帖子

Clave juliana perez
Age 42

心臟有問題,偷錢,來了五個月睇左六次醫生,落街去買餸每次去成兩個幾鐘,但我家到街市不用五分鐘,態度超差

子爵府

引用:菲++Rowena+R.+Fiaxxx+1985年。自殘求走屈

原帖由 happy-kid 於 12-08-21 發表
菲 Rowena R. Fiaxxx 1985年。自殘求走屈我七歳囡整傷佢,在我家二個多月。

...
補回上述Rowena R. Fiaxxx近照一張,兩條眉中間有粒墨,已婚有二子,nurse但唔合格所以未畢業.

pollyw  隻熊撐得好吃力。這位亞姐一定好食好住。  發表於 12-8-23 18:11

大宅

陪月勳章

回覆:happy-kid 的帖子

忘記講個姐姐無還過agent費!! 小心小心

公爵府

版主

Name:Villareal, Shellamar Caxxxx
HKID : WX113032(X)
Date of birth : 06/01/1976

此工人用我屋企地址, (佢話, 來後有懷疑) 借俾人出手機號碼, 無交台費, 至追數公司寄信黎.

記哂我公司, 我阿媽手提電話號碼. 通常我阿媽在家樓下買完餸會打番屋企叫佢落黎幫手拎, 我阿媽手提打去佢唔聽, 我打番去就聽, 話聽唔到婆婆打黎.

之後有一次, 又係咁, 我阿媽費事煩我, 問個 friend 借手提打去, 佢就聽左, 心感 lai 野, 落到黎 bing bing pang pang, 黑哂面, 我媽個 friend 都睇唔過眼.

而家炒左, 收到 UX 財務收數信 @.@

大宅

我家公主黎左3個月就唔做, 而家搵緊工, 佢好污糟, 又成日黑面, 成日發脾氣話唔滿意可以炒佢, 洗任何野都有漬

name: Umali Maria Theresa Fernano (Philiphines)
HKID# WX141357
Passport# EB4038500
Birth Date 1 Jun 1983

複式洋房

回覆:buygooddd 的帖子

Name: Rosmxlxsxri Kxrim (x=a)
DOB: 1974-1-12
ID #: W96x11x (7)
Passport #: AP243x27

此乃印印
1. 已婚,育有兩孩子
2. 現於沙田照顧孖B
3. 專攪有婦之夫,放假約去開房,撹到有電話騷擾叫佢唔好撹人老公
4. 晩晚sms至凌晨三、四點同男人攪曖昧
5. 成日喺房影絞照
6. 應該搵緊工,小心小心

abcdjkl1234  為什麼現在的
I人來不好由工作,成天想搵捷徑?  發表於 14-7-4 23:14
glouance    發表於 14-6-26 15:53
pollyw  可會問牠來做工人還是來援交!  發表於 12-8-23 18:17

侯爵府

BK Milk勳章

回覆 Belle-Belle 的帖子

複式洋房

回覆:jloklok 的帖子

係呀,超級cheap。又成日電話、facebook、SMS 不停,又發姣又化粧,啲姣照張張都露胸,都唔知有冇性病,已婚有孩子都咁....唉...。之前已斷約一次,所以不要請斷約。

capricornbb  嘩, 咁靚女都請  發表於 13-2-23 02:14

複式洋房

今日終炒左個菲傭:
Name:Maydelxx O.Sxna
DOB: 1 May 1976

被炒原因:偷錢、成日黑面、態度差、借錢等。希望唔好有另一苦主受害。

複式洋房

名:Siti Sunxxxx
HKID: W694xxx(x)
出生日期:25Dec 1975

剛剛送走她!阿女終於可以有光
明!

別墅

Name: Perxx, Lourdes Ocxx
HKID: WX16161x
Date of Birth: 11 Feb 197X

此人在我家工作二個半月,沖完涼唔着衫就走出廳,又黑面有臭孤,下午偷懶自己走去瞓覺,獨留小朋友在廳自己玩, 她樣子不錯, 眼大大, 但千祈吾好比佢騙

capricornbb  樣子不錯, 妳咁大膽架  發表於 13-2-23 02:18

大宅

WIta_Kustxxxni

1986_12_19

電話精3,4只手機一個手提,不停玩手機夜夜都吾訓,日頭就偷訓,沒經允許偷出街

偷老人家錢,無禮貌從來吾叫人,做野求其,踢一踢悠一悠,做錯野吾講sorry話佢

時好似個活死人無反應,不問自取用小姐吾用的野(太陽眼鏡,電腦,iPad,發夾.....)衰野不能盡錄

11月完約,佢可能開始穩工啦!

abcdjkl1234  衰工人煩。  發表於 14-7-4 23:18

大宅

push~~~

複式洋房

回覆 connieyu721 的帖子

Nationality: Indonesian
Name: PujX- AstutXk
ID no: WX1X42X3(2)

Employed from this bad agent:

KING’S X (HK) INTERNATIONAL LTD. 皇X - Causeway Bay

HAPPY X X OVERSEA EMPLOYMENT 樂X - 黃埔

See her profile from the factsheet provided by this bad agent:

SHE HAS EXPERIENCE IN SINGAPORE FOR 2 YEARS (2004-
2006 ) TAKE CARE YOUNG CHILDREN (4YRS)AND ELDERLY
MAN 78 YRS OLD ( HAVE DIABETICS ILL SO EVERYDAY
NEED INJECTION ) ; AND IN TAIWAN SHE HAS EXPERIENCE
2 YEARS ( 2007 - 2009 ) TAKE CARE 2 YOUNG CHILDREN (2,3
YRS OLD ) AND IN HONG KONG 6 MONTH FOR TAKE CARE
OF YOUNG CHILDREN ( 1.6 YRS & NEW BORN) , HER LAST
VISA IN HONG KONG IS UNTIL 18 DECEMBER 2011 , SHE IS
HARD WORKING AND EXPERIENCE IN DO GENERAL HOUSE
KEEPING AND TAKE CARE OF THE YOUNG CHILDREN

Before signing the employment contract and during the interview, she looked normal wearing jeans and t-shirt, and agreed to what we asked her to do.

When we signed her, and she came to work, she became another person, wearing a lot of make up and short skirt during weekly leave (always says she wanted to find a local man and get married, but she was married with one daughter), return home late without trace, sms and phone call after midnight, cannot wake up in the morning due to late night sms, hurt my son without apologize and she still said she don't know what happen, and my son said she through him to the floor, dirty, bad memory, impolite...........................

Those who is looking for new maid, please beware this rubbish maid!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

複式洋房

菲傭: TI? LIL?? M.
中介人: M?A
ID: W49525?(?)
DOB: 1970.9.29

我是第一次請姐姐的, 請菲傭的手續都不懂. 一心相信,中介人(這中介人是我老公個朋友個女友) 介紹菲傭給我, 差極都會有個普. 起碼唔會係D厄人, 偷野的姐姐. 點知, 朋友都當水魚, 仲同埋個姐姐厄我工傷. 真係好衰格.
你地真係要小心呢個姐姐.

起初, 佢黎到我地屋企, 都可以的, 只是懶d, 但我相信懶是可以改的, 只要佢對我個女好, 湊得佢好, 我就冇所謂. 點之, 情況越來越差, 你响屋企的時候, 佢就搵野做,做比你睇, 當你唔响屋企時, 成屋黑曬, 就去左偷懶.
佢响我屋企做左2 個月我就同佢中止左合約, 原因如下,

1) 每天佢都會放我個女响梳化度訓覺, 沒有在旁加以看顧. 危害我女兒的安全.
我們已跟他說過很多次, 他不但沒有聽, 還繼續這樣做.

2) 他每天都要幫我執床, 整理好被鋪, 有一次, 我發現我個女個奶咀仲响我張床度, 已經一整天, 仲比張被蓋住. 當我問她點解時, 佢黑面同唔出聲… 這樣證明左佢沒有細心工作. 我女兒不見了一個奶咀都不知道, 又不去找尋. 一點責任心都沒有.

3) 這個人的誠實有好大問題. 基本上, 人與人之間一定不能夠缺乏誠信. 再者, 沒有一個僱主會願意請一個連cv 上資料都會隱瞞的姐姐.
Cv 上的資料:
- 單身
- 在港工作了10年
- 出生日期: 1972.9.15日
到她來到我家工作, 她就跟我家人說及我說, 以下事
- 已婚, 有一個老公, 一個7 歲女兒
- 在港工作了18 年
- 出生日期: 1970.9.29日
以上資料實際對我來說是沒有大影響, 但是他卻沒有誠信, CV 上她自述全是虛假的.而我亦以這個理由立即中止了她的合約, 沒有給她代通知金, 要他即時離開.

4) 她的表姐告之, 她會在假日到中環擺賣, 我知道了這件事十分驚訝, 雖然我沒有證據, 但是佢在受僱期間是不可以這樣做的. 若果他被警方捉到, 我是要負責任的. 所以, 我有將此事告之IMMIGRATION….

當天是8.20日, 我正式以書面形式將她解僱, 並找了中介人到我家帶她離開, 給了機票, 工資, 車費等費用.
回到家, 這個姐姐問我點解解僱佢, 我就話佢不服從命令, 叫佢掃地又唔掃仲要走去訓覺. 當時佢在中介人面前反駁我. 我當然都有跟他口角啦, 因為我說的全是實話…
到她走了的第二晚, 即8.21日晚上, 姐姐發了一個SMS 給我, 說在我家工作時跌倒, 並說已跟我說了2 次, 我沒有帶她上醫院, 又沒有藥給她吃, 並堅持要佢繼續工作. 我收到這個SMS 便立即找那個中介人, 告訴她我收到這個短信. 這個中介人不但沒有問我是否有此事, 更話我點解唔同佢去醫院, 佢個段SMS 的內容比姐姐給我的更加詳盡, 還有共同點是大家在同一個字上串錯了. 那時, 我心知不妙, 他們已串通來屈我了. 我便跟那中介人說, 隨便你相信她,反正你們說的並不是一個事實.
再者, 佢地要响我炒左佢的第二天才來跟我說工傷, 事前一點都沒有說過, 就連20號那天, 那中介人帶她走的時候都沒有提過工傷此事.
這件事還沒有完, 那個姐姐去了僱員補償科那邊來告我, 說工傷此事, 現在我已主動跟勞工處及僱員補償科主動備案, 明天還會見議員, 詢問有關法律意見. 事件錯的不是我, 確確實實的是佢地兩個在誣衊我. 我必須作戰到底, 唔能夠比呢D姐姐同中介人响呢度攪事, 老屈我地呢班苦主.

我相信神是公義的, 神會為正直的人申冤…希望你地都支持我. 無論結果係點, 我都係想求個清白.

男爵府

印傭:LINDx FITxx PURNAMAxxxx
Passport : 73xx90
DOB: apr 1990
做了三個多月。剛抄補$比佢走、搏嘴、不聽話,時常講唔知道。整爛很多杯、碟。抹地穿低胸。日日要叫才起身。叫做東佢做西或唔做。

abcdjkl1234  肯定夜晚不睡玩手機了,真不明是來工作還是當旅遊匕  發表於 14-7-4 23:24

首頁
12345...38

尾頁

跳至