故障報告

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

回覆:亞貴 的帖子

回覆 亞貴 的帖子
我昨日同今日都中左呀。昨日已經搞左成日,實俾人炳

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

me too

子爵府

回覆:日日見住你 的帖子

回覆 日日見住你 的帖子
我同你一樣,今日仲比公司出左warning不准再上bk, 真係累死人

管理員

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 +3金熱血 2018母親節勳章 2018父親節勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 爸B勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 2016畫展勳章

我們已收到版主及會員的通知,技術員正跟進問題。

不便之處,敬請原諒!

子爵府

回覆:bk_admin 的帖子

回覆 bk_admin 的帖子
既然知道有毒,為何不關閉網站維修?免得其他人受害吧!

珍珠宮

好媽媽勳章

=_=" 又搬竇, 放係自由會多d人知, 等d人冇咁易中毒麻~ 一係就出番d警告字眼啦, 咁樣搬竇真係唔係幾妥

宜家放左過黎, 相信冇乜人會知道發生咩事囉

soganbaby  Agree  發表於 11-6-2 11:41
自由.自由,多少罪惡假汝之名以行

大宅

原來禁多人有事,我尋日click 購物王國,omg,中左,冇得救,部腦走去比人炸機,大塵,有冇得 claim 番

翡翠宮

好媽媽勳章

唔好嚇我好啵....
日日係 公司上bk....
上 bk 中, 真係博炒咩 ??? 炒左係咪 bk 請我先....

星期六小學派位... 好多人入 ek o架喎....
今次唔知害幾多 member o勒.....

大宅

我前日上bk都中咗毒.請問點解決呀?有人可幚我嗎?

thanks!
--------------------------------------------------------

大宅

畀面勳章 環保接龍勳章

我yahoo都中毒ar= =叫yahoo請我啦

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

hacker 要搞事.....想防都好難防架.....
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆 samson11121 的帖子

是ek出問題的機會好大! 我昨早10:00左右入EK, Click小學一覽 icon, 就話:

您要允許網站開啟電腦中的程式嗎?
......可能會對您的電腦造成傷害.......
我按了取消, nod32偵測到6個病毒感染, 攔完之後, 電腦出提示需重新啟動.

出事啦! 一開機, 畫面全黑, 只跳了一個叫"Windows XP Recovery"出來自動SCAN電腦, 話有11個問題, 按FIXi之後, 就尚有5個, 叫你去買, 印象中是USD80左右, 另外又有啟動收費USD1.50, 另自選Extended download service fee USD8.00 我聯絡IT人員, 好彩我無買.

因為他有客人花了錢也是修不到, 是騙局. (為引人買, 還表示30天退款保證)

之後, 我用另一部電腦找資料. 找到以下的網站, 好詳細教如何處理. 交給IT人員做.
http://www.bleepingcomputer.com/virus-removal/remove-windows-xp-recovery
Remove Windows XP Recovery (Uninstall Guide)

RKill Download Link (選擇: iExplore.exe Download Link)
Malwarebytes' Anti-Malware Download Link

他先在DOS系統, 停止"Windows XP Recovery"出現, 依指示, 先恢復上網功能, 下載 iExplore.exe, 再下載malwarebytes anti-malware, 將整部電腦SCAN一次, 找到木馬後, 再重新顯現檔案. 好彩中毒不深, 用免費部分的軟件已成功了.

另一個直接入malwarebytes的網頁:
http://www.malwarebytes.org/products/malwarebytes_pro
免費軟件的下載link: http://malwarebytes-anti-malware.en.softonic.com/download

希望可以幫到大家.

soganbaby  Thanks Glad! scan 完之後,找到virus, 但還有AVG 彈出來, 是不是還有virus, thanks again!  發表於 11-6-2 09:33
MandyLiu22  全中 不過我係去購物王國岀事 好彩我hard disk 有back up  所以比人炸機算  發表於 11-6-1 18:27
【母乳餵哺資料庫】 保 守 著 大 家 的 母 乳 路 ! 無 論 順 逆 , 願 大 家 都 以 喜 樂 和 盼 望 的 心 迎 接 喜 與 憂 ! 加 油 啊 ! 因 為 我 們 在 這 裡 耕 耘 的 路 上 , 有 的 是 扶 持 和 關 顧 啊 ! 願 【母乳餵哺區】 是 母 乳 家 庭 的 加 油 站 !

珍珠宮

好媽媽勳章

請問可唔可以話我知, 你地中個七個病毒, 係咩名架?
自由.自由,多少罪惡假汝之名以行

子爵府

開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我都係呀!今次死啦,救命!救命!我部電腦全部死晒,已家用手機咋…
執子之手 與子皆老

大宅

畀面勳章 環保接龍勳章

我無事既...

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章

sumlam 發表於 11-6-1 17:53
請問可唔可以話我知, 你地中個七個病毒, 係咩名架?

再檢查報告是偵測到6個, 如下:

Win32/Olmasco.D trojan

Win32/Olmarik.LT virus

a variant of Win32/Kryptik.ODP trojan

a variant of Win32/Kryptik.ODP trojan

【母乳餵哺資料庫】 保 守 著 大 家 的 母 乳 路 ! 無 論 順 逆 , 願 大 家 都 以 喜 樂 和 盼 望 的 心 迎 接 喜 與 憂 ! 加 油 啊 ! 因 為 我 們 在 這 裡 耕 耘 的 路 上 , 有 的 是 扶 持 和 關 顧 啊 ! 願 【母乳餵哺區】 是 母 乳 家 庭 的 加 油 站 !

珍珠宮

開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章

jolo 發表於 11-6-1 14:32
唔好嚇我好啵....
日日係 公司上bk....
上 bk 中, 真係博炒咩 ??? 炒左係咪 bk 請我先.... :badfe ...
咪係,噚日本想入去看下叩門啲嘢,好彩習慣每次入BK,先去使用意見及故障報告,看下今日BK有無啲咩問題出現.

竟驚見這POST,嚇到馬上出番去,用防毒掃下部機先,張防護級別加到去中先敢再入番BK.

咁E+仲有無事的,E幾日好緊要部機唔壞得架.

大宅

畀面勳章

各位, 我係喺BK中招的

sumlam  下??? 邊樹呀, 好驚喎~ 請問你用window xp or 7?  發表於 11-6-2 19:36

瑪瑙宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

係喎
個毒扮XP RECOVERY
我公司用XP中招
屋企我用WIN7暫時TOUCH WOOD無事
但我都係唔敢上EK住
如果BK都有事咁真係好驚喎

大宅

miriam 發表於 11-6-1 15:02
hacker 要搞事.....想防都好難防架.....

唉... 咁咪關左個網站佢先搞囉
同埋出大字標題警告吖...
而家咁樣只係不斷有更多人中招

首頁

尾頁

跳至