少年成長

跳至

首頁
12345...11

尾頁

男爵府

回覆樓主:

希望早D開始,早D完, i mean 反叛期。

D細路係好醒,識得話自己係反叛期,找excuse曳

複式洋房

emmafish 發表於 16-4-28 17:29
希望早D開始,早D完, i mean 反叛期。

D細路係好醒,識得話自己係反叛期,找excuse曳

所以話青春期係踏住父母的屍體而成長!見到呢句我真繫想死!精神折磨好辛苦!以前乖乖仔變左只脫繩疆馬。。在出面又表現得好好吖!唯獨響屋企發圍

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我女去到18歲先叫好d.

複式洋房

回覆樓主:

唔睇唔知,原来大部分青少年都一樣咁反叛,咁都冇咁驚,一於少理佢,等佢自己反思。

cy.muimui    發表於 16-4-28 22:49

男爵府

yungkinleung 發表於 16-4-28 18:25
所以話青春期係踏住父母的屍體而成長!見到呢句我真繫想死!精神折磨好辛苦!以前乖乖仔變左只脫繩疆馬。。在 ...

出面表現好都好吖,即係佢有分寸

複式洋房

我仔都係中四先開始,今年中五就更利害。開始要扮靚,你講一句,佢就駁一句,你一出聲,佢就話好煩,講多句都唔會。今日話下星期放假,約同學去食飯睇戲,夜晚就去食飯,(以前唔會咁多節目)可能唔返屋企睡,我話唔可以,佢就話我軟禁佢。真是唔知點做好,大家可以比 d 意見嗎?
下年考 DSE 佢都唔識驚,今次都係科科跌,有 d 還唔合格,永遠就是玩行先,都唔知點教好

版主

減齡達人勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

eecheungeva 發表於 16-4-29 01:53
我仔都係中四先開始,今年中五就更利害。開始要扮靚,你講一句,佢就駁一句,你一出聲,佢就話好煩,講多句 ...

我個同你個一樣,今年中五,又係玩字行先,之前都仲有啲分吋,出街12點前多數返到屋企,今年開始一次夜過一次,成日話同同學吹水,人地未走佢都唔走,好似今晚話有同學生日塊食飯,食到依家都唔返,話佢就話聽日唔駛返學,傾夜啲有咩問題
日日放工返嚟唔係啱啱瞓醒就打緊機,晚晚就夜一夜都唔瞓,所以放學未開始打機就會瞓著,根本係一個惡性循環,屋企嘢咩都唔會幫,衰到冇水飲都唔會煲,對住佢真係同對住條柴冇咩分別,同佢講就hea住應你,一係就唔耐煩咁,真係越嚟越唔想見到佢
我驚未等佢變好我已經頂唔順離家出走咗喇

水晶宮

引用:我仔都係中四先開始,今年中五就更利害。開

原帖由 eecheungeva 於 16-04-29 發表
我仔都係中四先開始,今年中五就更利害。開始要扮靚,你講一句,佢就駁一句,你一出聲,佢就話好煩,講多句 ...
我仔中二,仍未發作,講到好似傳染病,如果到中四才發作,真的很煩,唯有溝通再溝通,加油!

伯爵府

看完大家的分享, 真心覺得反粄期,始終都會來一次, 只是遲早問題.
我果個就早出現, 你地所講的, 早在高小, 初中出現晒, 包括駁咀, 出街無分寸, 果時日日喊濕幾個PILLOW. 尤其見到其他純情初中生, 真係覺得我又失敗, 個仔又失敗.

要到今年, 中四啦, 先叫做好少少, 雖然讀書仍欠努力, 但親子闗係上真係好好多,
出街有交帶, 問佢會覆. 所以, 大家不要灰心, 呢個暴風期總會過.
記住, 要在合適時候收口, 唔好製造開火位, 大家關係會好好多.

共勉!

複式洋房

引用:Quote:eecheungeva 發表於 16-4-29 01:53

原帖由 Lovely媽咪 於 16-04-29 發表
我個同你個一樣,今年中五,又係玩字行先,之前都仲有啲分吋,出街12點前多數返到屋企,今年開始一次夜過 ...
嘩。。。真係同你一模一樣!!

複式洋房

回覆 asa2012 的帖子

其實講就容易,要做就好難。見到佢咁唔 hea 唔通唔出聲,只係盡量提自己唔好咁長氣,講完就停。
其實都知道讀書迫唔到,但都唔好唔盡力就放棄呀!
真是唔知佢點想...😤

版主

減齡達人勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

我已經不停同自己講...冷靜,吸氣,呼氣,免得過唔會同佢鬧交
同埋真係當佢係一條柴,或者一個坐係電腦前面既機械人,感覺就會舒服啲

男爵府

eecheungeva 發表於 16-4-29 01:53

唉,真係激死阿媽,唔返屋企瞓唔係咁好,係麥記吹水好似比係K房安全,如果係相熟同學屋企留宿都0k嘅

複式洋房

回覆 emmafish 的帖子

佢係話去同學屋企,我都會覺得唔好,比慣咗就好難收返,但 c6 又話冇問題,真是激死。

男爵府

eecheungeva 發表於 16-4-29 21:13
回覆 emmafish 的帖子

佢係話去同學屋企,我都會覺得唔好,比慣咗就好難收返,但 c6 又話冇問題,真是激死 ...

我都招呼阿女同學仔過夜,因為佢係獨女,成日嗌悶,不過當然在我家很安全,傾吓計,玩吓啤牌。

如果同學屋企係正常家庭,我覺得ok, 但唔好成日,阻住人地嘛

子爵府

emmafish 發表於 16-4-25 13:39
如果之前係全級第五,應該係天資聰穎嘅一批,我覺得唔好比佢跌,如果習慣低分就無動力追了
...

多謝你,我都是這樣想。儘管她嫌煩,我都要成曰提醒她,因為若我5理她,她可能更過份。可惜,根据她回應我的態度,來緊的考試,我估她仍舊像上次統測一樣,考試前一晚才温書,這次的考核範圍大好多,根本冇可能咁遲才温書,我怕她可能會被踢出精英班。

她小四時都試過因沉迷打机由全級第一跌至二十幾,後來小五/六又追番全级五名內,到中一第一次統測因反叛鬥氣5肯温書又跌到名次四十幾,後又一路上番五名內,估5到,到中二又重蹈覆轍,唉……我都累了。

男爵府

KCWO 發表於 16-4-29 22:56
多謝你,我都是這樣想。儘管她嫌煩,我都要成曰提醒她,因為若我5理她,她可能更過份。可惜,根据她回應我 ...

我好明白你嘅心情,我隻囡都係皇帝唔急太監急。我都好怕佢同我鬥氣而放pair, 因佢好硬頸,受軟唔受硬

而家我係考試前會買零食小禮物,氹佢讀書,希望佢keep 住成績唔好大跌,到佢定性時有得追

而家做人阿媽甚艱難,大家加油吧

子爵府

回覆樓主:

見到有唔少人都認為係樓主忽略左囡囡而導致離家出走,我覺得唔一定,我屋企都係一家6口,我排第三有兩個家姐一個細佬,由懂事就知知屋企人想生仔,覺得自己係一個可有可無既囡,而且亦係媽媽最唔洗點理果個,學業一直尚可,係中五時試過識左個男仔而無返半日學

樓主囡囡應該係識左d同樣離家出走既朋友/同學,呢個年紀最容易受朋輩影響,亦可能識左男朋友……咁長時間無理由終日係街流連,應該係去左「朋友」既屋企過夜,要教囡囡要識保護自己,潔身自愛希望樓主囡囡早日醒覺自己有個好媽媽

複式洋房

我覺得keep住Communication會好好多!

男爵府

熱血勳章

回覆樓主:

未必!每個人都吾同,反叛期,有人早、有人遲!有人安全過度,有人偏離軌跡……我只可以想像到,我女他日出來反工,出來受氣比人教訓才會體會人情世故,才明白家人對佢地好!

首頁
12345...11

尾頁

跳至