嬰兒醫護

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

我兒子都是睇佢足足九個月, 我亦曾經希望集合一些家長集資去驗下他的藥糕,最後由於人太小,所以不了了之,皆因他的藥真的好有效,但只要一停便不得了, 簡直好似毒藥咁,沒法擺脫得咁, 於是只好另找辦法,我想阿仔大大話話己塗了一百盒, 真是想殺了那神棒, 好痛心, 阿仔全身由面到腳都塗過,好慘,他還常常叮囑有痕便可以塗,不用怕,好安全,簡直唔係, 只為賺錢, 我們現在可否備案,一定要佢坐監才能有阻嚇作用,真係害死好多人,

yoyoleung39  係呀,o依家受害o既好多都係小朋友呀.  發表於 11-11-14 23:59

大宅

我個仔睇左2-3次, 仲好返九成, 我見停藥都冇事, 又冇副作用, 仲介紹左俾好多朋友添
希望我朋友既bb冇事啦, 如果唔係我都心有不安!!!

男爵府

Today's new from Ming Pao

http://inews.mingpao.com/htm/INews/20111114/gb11108z.htm

含類固醇濕疹藥多3人中招 (11:08)
註冊中醫師冼麗生向病人提供一款含類固醇地塞米松的濕疹藥,衛生署證實再有3人受影響。
較早前有小童因使用註冊中醫師冼麗生提供的濕疹藥而不適,衛生署跟進後證實濕疹藥含類固醇地塞米松。

食物及衛生局長周一嶽表示,再接獲3名病人因使用有關藥膏出現問題的報告,年齡最小的只有3歲;另根據中醫師的紀錄,至少300多人曾接觸有關藥膏,已將個案交由警方跟進。

周一嶽指,類固醇可透過皮膚進入人體,如只短暫及小面積塗搽,問題不大,但如果長期及大面積使用,可能會出現類固醇引起的併發症。

(即時新聞)

我估唔至300人咁少囉....正衰人 !!

子爵府

回覆 Einet2009 的帖子

我都鬧個衰人

做為一個醫生 沒醫德 . 用的 違背良心的 野來搵錢 , 害的 多數是的 小朋友.
我睇了它大約3個月, 每一次去問他有沒類固醇, 他都說沒 , 我見吃左幾次藥, 及擦左藥後

我仔好明顯出多左的毛, 他仲推說是我以前 擦落的 類固醇累事 , 大話連篇 , 自圓其說 ,

難為我地呢一班苦媽媽 , 以為找到個好醫生, 可以擺脫濕疹的痛苦 , 點知反而害了 無辜

的孩子

複式洋房

我阿仔, 六個月時因為濕疹好嚴重去睇佢一當時因為西醫開極都係類固醇, 聽到朋友講佢醫濕疹好叻, 就同阿仔去試一試. 佢真係好無良, 亦個月bb 都唔放過, 照呃!!! 我再三問佢有無類固醇, 佢再三答, 唔會, 唔可以用架, 類固醇唔用得!!!! 點知!! 佢呢個衰人, 到底佢有無仔女架? 作為父母, 因為心痛小朋友d濕疹先會搵佢求醫, 佢竟然呃左咁多父母... 佢仲同我講, d藥膏可以一痕就查, 一日查幾多次都得! 點解作為醫生可以咁無醫得, 連bb仔都唔放過!! 其實我都發起過齊齊驗藥, 不過只有一位媽咪覆, 不過因為我覺得一定係有d問題, 點會有咁有效既藥?我用左一兩盒就停左, 我覺得佢唔同人講, 又叫人不停用先最無良!!!
好在而家証實左佢有問題, 令少d仔仔女女受影響, 希望用過既小朋友無乜大礙.
其實我八月初有再上去想攞定藥膏做後備, 原來佢8月2號已經俾人拉左, 佢個惡老婆仲唔認有俾過藥膏, 我話我係舊客, 講得出名佢先話d藥膏無貨, 你話呀! 出左事, 知道左有問題仲唔同d客交代清楚, 叫人有都唔好再用, 仲要隱瞞件事, 咁大家覺得佢自己知唔知有落類固醇???!! 真係講大話唔斬眼!
但係點解衛生署咁遲都唔公布, 仲俾佢去害人, 既然警方8月都拉左人... 好氣憤!!

大宅

畀面勳章

回覆:lindagood 的帖子

唔好掉啲藥喎,可能唔知會唔會用作呈堂証公??佢話受影響名單有300人,係咪得咁少呀?

tung0409  應該就唔止喇, 次次去都10幾人等睇症,真係發到豬頭丙  發表於 11-11-14 14:53
tung0409  應該係唔止喇, 次次去到都10幾人等住睇佢.  發表於 11-11-14 14:52

大宅

咁用黎沖涼個d中藥, 會唔會都有問題... ai... 真係超

大宅

畀面勳章

回覆:LailaiChan 的帖子

Lailaichan, 一百盒? 真係要去備案喎。(ps, 你係咪做緊共振呀?)

大宅

我個仔都睇咗佢3次,葯膏都用過6-7盒,後尾好返無再睇,但家中仲有3盒葯膏,今日打去衛生署熱線:21251133問清楚事件,護士好詳細解釋,只要唔係日日大擠量塗及沒有不良反應,只要停用3-4天,side-effect會漸漸消失(不會停留在身體的),但始終類回醇都不應該在中藥當中!大家有不安心快d打電話去衛生署熱線,免得心掛掛!

大宅

回覆:LailaiChan 的帖子

如果你個仔真係有d咩事,你可以告佢!

6w 0.43cm 心跳閃閃 9w3d 2.78cm 腳仔郁郁 158bpm
13w1d 7.07cm OSCAR PASS 頸皮 1.5mm
14w2d 8.96cm 可愛兔仔^^ 14w6d 9.44cm 鼻仔高高, 手腳郁郁

侯爵府

bao_so 發表於 11-11-14 13:08
我阿仔, 六個月時因為濕疹好嚴重去睇佢一當時因為西醫開極都係類固醇, 聽到朋友講佢醫濕疹好叻, 就同阿仔去 ...
個個走去睇佢都係唔想睇西醫搽類固淳或已經搽到冇效咩都試過先搵佢, 佢真係無良到呢.
我又係8月初先睇佢, 當時應該已經俾警察拉了再保釋後審之類, 睇完先知已經冇藥膏, 話係材料冇貨做唔成膏
即係拉左人後佢就唔再敢俾藥膏新客, 熟客問佢拿佢就俾埋d存貨人, 我記得到8月中第2次睇時,當時阿女痕到不得了, 佢老婆就話今次真係冇哂藥膏喇, 想幫都幫唔到
最慘就係叫人搽幾多都得先攞命, 西醫起碼都有講明, 一日最多搽幾多次, 面同身體又有分唔同既類固淳, 亦講明有副作用。
這無良中醫師, 真係影衰哂中醫個名聲

侯爵府

回覆 LailaiChan 的帖子

我阿女可以叫做好彩, 我知道冼醫師這人時已經係今年8月,第一次睇已經冇藥膏賣了, 但bk有人話仲買到, 我就叫老公去買, 買了2盒, 之後再有位bkmama 好人讓了一盒, 所以前後只用了3盒, 你小朋友用了100盒, 真係要打俾衛生署報告下, 如果個案嚴重, 應該會幫你小朋友檢查身體, 看看有沒有出現那乜乜後遺症, 當然千萬唔想啦,但驗清楚好些, 到時亦係一個好好既証據告佢, 佢既無良害死唔少人, 仲要好多係小朋友!!!!!!!!!!!!!!!

男爵府

陪月勳章

我囡都係8月先睇佢,又係無藥膏,所以睇左再次就無睇,幸好無搽過佢的藥膏,希望有用過的小朋友無事啦~
我家有毛豆,毛毛家姐長長的,豆豆妹妹圓圓的,我愛毛豆。

別墅

程程媽咪:
請問點先叫大劑量, 唔知姑娘有無解釋? 我亦唔明, D毛明明生多左,如果症狀消失, 係咪即係以後D毛會少番? 白左既皮膚會變番原色?
Lailaichan,
你個仔查左咁多, 依家無事丫嘛?
睇生物共振有無好轉?

別墅

程程媽咪:
請問點先叫大劑量, 唔知姑娘有無解釋? 我亦唔明, D毛明明生多左,如果症狀消失, 係咪即係以後D毛會少番? 白左既皮膚會變番原色?
Lailaichan,
你個仔查左咁多, 依家無事丫嘛?
睇生物共振有無好轉?

複式洋房

我囝囝舊年六月開始睇嘅,又係中藥丸+藥膏+煲草藥沖涼,真係幾星期就好左好多,就咁keep 住睇左成年有多。仲見到好多好多小朋友去睇,點解身為中醫師可以厚顏無恥到話無類固醇
今早我都有同 衛生署接聽電話嗰位女仕講腳毛問題 + 好擔心佢d中藥丸,問佢地會唔會化驗埋,但佢都係輕輕帶過。 我留左名留埋電話。怕且真係唔止三百人囉。

tung0409  對,食落肚的都驚,我女食了1個多月搞到冇哂食慾後尾見唔對路停了轉共振  發表於 11-11-14 15:52
[url=http://lilypie.com]

大宅

我打了電話去問, 都係答唔到我, 咩叫"大劑量"及"長期" , 淨係叫我留意下個女有冇特別變化 (面仔有冇好肥, 面上有冇毛髮)

以前我問過e生, 頪固醇唔可以塗多過身体 1/5 的地方, 唔可以五, 七年咁長時間咁用

別墅

我仲有一個問題,我係響呢度知道呢個醫生既,如果冼醫生明知有類固醇而聲稱無類固醇算唔算詐騙罪? 而如果有人響網上幫佢不斷發放呢個假消息,算唔算串謀詐騙? 呢個係唔係科技罪案? 我覺得被騙好嬲,累倒我既家人更嬲,有份蓄意犯罪既人都應該得到懲處。

侯爵府

回覆 V.G 的帖子

件事未見光時,已經有媽咪懷疑想夾$驗藥膏, 之後有人好反感, 當中有些可能係佢地的小朋友真係好番哂既媽咪, 當中亦不排除有其他人做媒,建議警方深入調查, 如真係有人派人在網上發放假消息, 一定要受到懲罰, 亦做阻嚇作用。真不想再有類似既事發生, 這裡應該是大家真心分享的平台...

大宅

eitnet
兒子己轉睇共振,情況己穩定,但皮膚色似是改變了,要似番普通我都唔敢講得唔得, 我感到自己很遲頓 ,點解咁耐都不轉醫生害死個仔,我地其實有甚麼可以做,不可以放過此衰人,不停問過好多次, 佢仍然堅持話無類固醇, 無限次用, 是否崗故人命,我地可以點樣挫死佢呢種貪錢的禽獸 ,

首頁
12345...7

尾頁

跳至