自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

劫褲濟朋 發表於 24-4-21 09:38
今年年頭我話私人銀行宴會個post
呢度D JM 笑人話身家1000萬以上既人周街都係
我誠心求教如何賺到

每個月儲12000。第二年起儲多4%(假設要跟上每年4%通脹),即每月儲12480。而每年儲到既錢要做到有每年4厘回報。

再年年如此類推。

咁26年後就儲到1000萬。當然,26年後的1000萬,換算返每年4%通脹,約只值今天的360萬而已。

唔知樓主你幾歲,假如你已48歲,諗諗自己22歲畢業/出黎做嘢時有無跟住呢個方法儲錢。

子爵府

Astra00 發表於 24-4-21 12:31
自律、執行力。有沒人教,教完會唔會做。

從來極少人想別人發達。

agree. 從來財富就係用簡單方法,自律,同要忍耐長時間又極悶的手法去累積,要投資,不要投機。

子爵府

milkteabb 發表於 24-4-21 11:55
每個月儲12000。第二年起儲多4%(假設要跟上每年4%通脹),即每月儲12480。而每年儲到既錢要做到有每年4厘 ...

順帶一提,假設48歲的你今日儲到1000萬,唔好以為自己有1000萬好有錢啦就亂洗。假如48歲你帶住呢1000萬退休,每個月其實只可用18000蚊生活(再年年跟4%通脹加支出),手上的錢就繼續保持4%回報,咁你就可以憑呢舊錢燒到96歲了。

18000蚊係香港生活其實都要好節儉的。仲未計有無樓/地方住。

子爵府

fivebeanrice 發表於 24-4-21 13:08
其實最小要5千萬先夠退休

豐儉由人

子爵府

大力大力 發表於 24-4-21 18:44
我20幾歲、已經開始計畫、儲蓄創業.......退休要儲多少錢~

儲蓄一定要從年輕開始、從中年已經 ...

贊成。其實學校或課外活動真係要教下小朋友理財(因為唔係個個家長識理財,大人大姐爭卡數洗突份糧嫖賭飲蕩的家長太多)。

比小朋友睇下由22歲開始,如果好好彩咁長命100歲的話,唔好靠人唔好旨意政府或啃子女,至少應該要儲幾多錢/控制支出的大概數字同例子。

子爵府

jodyfan 發表於 24-4-21 20:13
若果在2 0 1 9至2021年手上剛好有些錢,投放了在樓市上,故事便改寫了。

所以要分散,投資唔好單一。

子爵府

Fatima_melanie 發表於 24-4-21 19:50
我朋友做美孚分行,十幾年前已經講好多街坊阿伯入嚟問一千萬定期

好多隱形富豪,仲記得幾十年前自己讀大西北d街坊小學時,學校好朋友同我講,佢見到佢阿媽銀行存摺定期做1200萬。佢阿媽都係普通家庭主婦,勁樸素。

個時我仲係小學雞唔知1200萬即係幾多大個後先知,朋友父母當時係北上開廠(大陸開放)搵到第一桶金。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊