自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

capricornbb 發表於 24-5-7 10:40
我唔信阿伯如果已同騙子割蓆,仔女會唔理佢

好難講,誰敢保證。

不過此刻個女嘅態度同做法的確有問題囉。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

aidan08 發表於 24-5-7 10:47
所有野有待放長雙眼睇。

我99做facial 都無做錯無對仔女唔住㗎,7、80歲都可以貪靚㗎喎,但佢幾十萬咁碌 ...

啲錢本來就係阿伯嘅,講到尾啲仔女咪又係驚無身家分所以偷曬,如果要狼嘅有無錢都一樣唔會理阿伯,

而家個女偷曬阿伯啲錢然後割席,誰敢保證個女人走後個女一定會理番阿伯。如果個女攞咗啲錢仲會比生活費照顧阿伯都尚可接受,而家割席.粗口.袋袋平安就好不孝囉。

珍珠宮

aidan08 發表於 24-5-7 11:40
件事剛開始無耐,係咪D仔女為咗逼個癲咗嘅老豆清醒尚未可知,D錢有冇人郁過據為己有亦未可知。但個女人兩 ...

唔係話保護老人家唔啱,但佢吔攞曬啲錢就唔理阿伯就有問題。正如隔離帖網友話親人都試過,轉走啲錢後仲會照顧老人家,每月比生活費,間中陪佢睇醫生,至於佢揾伴咪由得佢囉,咁就真係真心想老人家好。

但呢個就唔係,個女將錢據為己有之後就唔理阿伯,明顯怕無得分所以偷曬先,仔女咁對阿伯的確不孝好有問題喎。

珍珠宮

littlefunpig 發表於 24-5-7 11:50
個戶口開左好耐, 本身佢地呀媽都有份, 唔係呀伯自己一個人賺返黎
本身佢地幾個5仔女同呀伯都和睦相處, 唔係 ...

就算啲錢係阿伯同前妻,都係佢哋兩公婆嘅,好仔不論爺田地,阿伯的確有權唔分比仔女喎。

保護阿伯唔係唔啱,但我係針對仔女攞曬錢後就對阿伯不聞不問,個女將錢據為己有後就割席,變臉,根本冇打算比生活費阿伯點講都講唔通,阿伯鍾意大媽一件事,做女嘅偷曬啲錢後對老父不聞不問係另一件事喎。

珍珠宮

aidan08 發表於 24-5-7 13:09
其實你睇唔睇到我話好多可能性?D仔女有冇郁D錢,幾時先出手比生活費,同埋係咪因為阿伯仲有好多私己,所 ...

你講呢啲夠全部都係你估啦 !

不過我無意爭拗,個女都偷咗啲錢已經無咩好講,衹係唔應該落曬閘棄父親不顧,講到尾啲錢係阿伯嘅,點都應該比番生活費個老人家,佢鍾意大媽係佢嘅事,作為仔女一句為佢好就偷曬啲錢棄佢不顧,點都講唔過啦 !

珍珠宮

littlefunpig 發表於 24-5-7 13:53
可能就係想等伯伯乾曬塘,無曬錢迫到個女人現形走人,而家簽左紙,其實每月比1萬幾千個伯伯,大部分會去左 ...

錢係阿伯嘅,而家攪到咁每月比1-2萬生活費阿伯都好應該,就算去咗個女人度又點,阿伯自己都要食要生活要錢㗎,錢已經響仔女手都唔理佢,誰敢保證仔女會反轉頭理佢,人係自私嘅,講到錢都可以六親不認。

珍珠宮

noodle_noodle 發表於 24-5-7 14:00
其實阿伯可能無俾人呃呢,點解個個都覺得阿伯俾人呃

可能一結婚就比人見到大媽好大貪掛,一講到錢就會人性盡現。

阿伯會唔會比大媽呃就唔知,不過個女偷曬佢啲錢就係事實,就算真係一心想保護阿伯,錢已經到手個女唔應該咁對佢囉,應該要比番生活費阿伯,就算阿伯將生活費比曬大媽都係佢嘅事,阿伯其實又冇做過啲咩,都幾拾歲衹想揾個伴,佢鍾意咪由得佢囉,做仔女何必咁絶

珍珠宮

littlefunpig 發表於 24-5-7 14:24
要比伯伯係ok, 但明知啲錢會去左個女人手上都照比就on居了。錢都未必只係伯伯一個人,或者有佢地細個時候 ...

就算阿伯將生活費比曬大媽,大媽肯同住又照顧佢咪得囉,何必要管住個老豆到死果日,就算啲錢係阿伯同前妻嘅,都係佢哋兩公婆嘅事,亦唔一定要分比仔女,而且阿伯又唔係包二奶對唔住前妻,呃唔呃都係佢嘅問題,個女已經攞咗筆錢,衹要大錢唔過阿伯手已經保障到佢啦,但仔女而家連生活費都唔比,斷絕來往,實在有啲過份。

試想像如果你老咗,有意見分歧仔女就唔理你意願/感受,話怕你被呃就偷曬你啲錢割蓆,仲會唔會覺得仔女啱曬

珍珠宮

2313 發表於 24-5-7 15:07
你真係通情達理 ,可惜香港主流意見剛剛相反呢。

唔睇好都正常,我衹係覺得阿伯揾個伴 陪伴餘生都唔係咩大錯,仔女無須做到咁絶啫 。

珍珠宮

la_source 發表於 24-5-7 15:15
同意, 除非佢D仔女完全拎走筆錢, 唔理佢

而家咪係,電話唔聽留言唔覆,揾佢唔見,一係粗口問佢幾時死

珍珠宮

2313 發表於 24-5-7 17:54
相信經過今次事件,何伯想攞返D錢嘅機會極微。因為子女已不信任父親會安份守己,何伯也不再信任子女,大家 ...

仲點會比番,過咗海就神仙啦,更加未必會照顧

珍珠宮

2313 發表於 24-5-8 10:16
我都相信。

好多人估大媽走就會理返阿伯,錢到咗手而家都咁嘅態度,真係衰咗仲會比番,想得太美

珍珠宮

2313 發表於 24-5-9 08:47
仲記得早前東張報導,有個伯伯將幾百萬,擺喺一個審審度,隨後如要用錢先問審審攞。
...

如果擺人度不如考慮退休三寶仲好啦

珍珠宮

lizalch 發表於 24-5-10 02:22
其實你不停話阿伯個女「偷」走晒老竇嘅錢係咪有誹謗成份?法律上,佢地呢種情況係咪界定叫「偷」呢?如果 ...

佢的確係偷偷地響阿伯不知情嘅情況下轉走曬啲啲,唔係響阿伯知情下去做,公平啲如果呢筆錢係阿伯嘅筆生積蓄,個擁有權就未必係細女,合法提取跟擁有權係兩件事, 如果只係協助處理,而將啲錢轉為佢自己個人擁有,唔排除係偷偷轉移資產,當然是非可以由法庭去判 ,父母積蓄亦不是一定要比曬子女的。

冷靜啲, 我無意爭拗 ,唔少人講大媽就會跳制,但以事論事,我並非完全反對個女轉走啲錢,如果留返多少少比阿伯生活(唔衹留幾千),錢到手後會承諾每月比生活費阿伯咁就合理好多,而非錢到手就割席唔理個老人,電話唔聽又粗口又問佢幾時死, 其實阿伯都係想搵個老伴陪伴終老,都唔係做錯啲咩只係遇人不熟,子女錢到手就遺棄老人,點都講唔過。

以下評論就比較理性中肯,可以睇下.

https://hk.finance.yahoo.com/news/%E6%96%B0%E8%81%9E%E9%BB%9E%E8%A9%95-76%E6%AD%B2%E9%98%BF%E4%BC%AF%E7%9A%84%E5%A9%9A%E6%88%80%E8%87%AA%E7%94%B1-190600804.html

珍珠宮

多年前有位長者在銀行開了一個保管箱,長者在裡面放了不少資產包括首飾,因年紀漸長,於是加了姪女名方便提取物品,姪女可以隨時自己進出,直到有一天,姑姐發現保管箱內有物品不翼而飛,質問下始知姪女提取了物品並據為己有。

相信唔少人(包括我)當時都以為姑姐加姪女名並默許佢可以自行進出及提取物品,咁姪女拎咗亦係預期嘅事,但原來事實並非如此,最後長者告上法庭,原來合法提取物品 跟物品擁有權係兩件事,最後長者勝數姪女被判盜竊罪成。

當然每件事件情況都唔同,誰是誰非須由法庭去判決。作為一家人有今生無來世,最好當然係可以和平解決啦 !

珍珠宮

littlefunpig 發表於 24-5-10 10:32
咪就係見到個呀伯2個月咁樣洗成30幾萬去個岩岩識既人度。佢前妻可能2年都無洗咁多錢。仔女見到正常都嬲。 ...

上面有段聞 分析得比較中肯, 阿伯用30萬買嘢畀大媽同佢結婚,呢個係阿伯自願, 咁又真係冇證據顯示大媽係呃佢喎, 當然大媽係狼死,不過仔女咁對佢亦唔見得係啱曬, 個女想保住老人家啲錢都合理 ,不過攞錢之後斷絶來往, 對佢嘅態度極差就唔應該囉。

曾經有網友分享都啱,就算仔女做錯,做父母都要慢慢氹佢慢慢教唔會一嘢就放棄佢, 老人家都一樣, 如果怕佢比人呃,大錢到手後都可以淨係畀生活費佢, 阿伯鍾意大媽陪咪由得佢囉,咁做就比較合理。我並非唔支持個女轉走啲錢,衹係質疑錢到手後佢哋嘅態度同處理有問題啫。

珍珠宮

2313 發表於 24-5-10 14:19
長者能夠過些有尊嚴的生活,不用看別人面色而做人係好重要。

又或者咁講,一個神智清醒的喪偶長者,有沒有婚戀和運用個人財產的自由,阿伯有喜歡大媽嘅權利,就算佢被騙亦係佢自己嘅事,當然仔女亦有權唔喜歡甚至反對。

子女怕長者被騙轉移了大部份財產尚且明白,其實大部份財產在子女手上已經達到防騙嘅目的,子女就算唔喜歡可以少啲見,比番生活費長者咪當請工人照顧佢囉,做仔女都應該尊重長者感受,用不著惡言相向,7X歲都唔知仲有幾耐命,同意長者都應該要有尊嚴。

珍珠宮

_candy_ 發表於 24-5-10 22:31
d男人係唔信,寧願唔要 / 唔認仔女,提佢又唔信,當d仔女係仇人,只信個大陸女人,最後知道 ...

每個人都要為自己做嘅嘢負責任嘅,父母都未必可以管束到子女,何况子女要管束返父母。
我覺得要互相尊重囉,就算預計到可以係錯,或者大家諗係錯,一家人衹能盡量勸喻,盡力去幫,最終勸喻無效亦算是問心無愧,人始終都要為自己嘅行為負責。

珍珠宮

lizalch 發表於 24-5-11 00:32
首先要證明聯名戶口裡面嘅錢係咪全部屬於阿伯嘅,如果係嘅話,個女先算係私自轉走啲錢。如果唔係,咁調番 ...

都係㗎,如果在聯名戶口支走一大筆款項,的確應該通知對方一聲。
清官難審家庭事,就讓時間去證明一切吧 !

珍珠宮

幸福花海 發表於 24-5-11 08:37
咁樣講即係當阿伯係一般感情問題,而唔係騙案,阿伯唔係有錢佬,呢個女人咁短時候攞咁多錢擺明係呃錢, 如 ...

係咪被騙當事人自己先最清楚,又假如. 係假如咋. 大媽攞咗錢之後無走咗去,真係有陪伴阿伯煮下飯照顧下佢,咁又如何呢! 正如點評所講,換個角度看,阿伯即使耗盡積蓄,但換來晚年一段快樂時光,誰可置喙?

又如果子女知道長者將會被呃,轉走大部份資產去保障長者尚且合理,不過錢到手後亦應該保持溝通慢慢去頃,而唔係棄之不顧。錢在子女手已經達到防騙嘅目的,作為高齡但神智清醒的喪偶長者,是否也該有權選擇想與誰一起生活。我並非完全唔支持轉走錢保障長者,不過亦不應棄之不顧,惡言相向, 都要理下對方感受。

中國人傳統係要孝順父母,甚至唔少人要求子女出身後就要比家用父母/養父母, 傳統思想唔係子女應該冇條件要照顧父母咩? 但唔少人提及父母冇曬啲資產嘅話就要子女執手尾, 父母將來應該要有資產留給子女才照顧, 沒資產的話就算是負累子女要執手尾, 似係雙重標準喎。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊