自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

廢柴孖條 發表於 24-5-4 01:16
連男家嘅姪女都要比面色歐睇,活得咁無尊嚴,自唔自私我唔知,但離開這個監獄比我一定唔會後悔
...

姪女都可以畀面色嘅話
姑奶更加唔簡單

大宅

selinako^^ 發表於 24-5-4 09:34
我當年都有睇c6 姪女面色,我過門果日佢姪女仲(q 住c6 行話同佢結婚,成班伴郎係後面跟住行)
呢d 都係99 ...

咁變態
如果日日對住呢d真係痴線

大宅

angelfan07 發表於 24-5-4 12:00
認同!
有錢從來都唔過老婆手,我相信冇一個J M覺得唔會有問題!

話歐一層樓都冇但冇問題果啲jm,但其實老公又貢獻成份糧又轉名比佢

大宅

廢柴孖條 發表於 24-5-4 11:27
可能係亞旺紛絲,係咁少奶奶就老公打本做營養學生意,使鬼趕返工比人指住做嘢咩,真係未見過少奶打工(除 ...

咪係
人地亞太晒H買樓就有
睇下郭藹明,啱買6800萬貝沙灣
高下立見

大宅

Mooskha 發表於 24-5-4 10:31
正確。如果我個女嫁個男人,有錢都唔過佢手,我一定教個女自己要爭氣,增值自己,為將來打算。Bk都係女人 ...

呢件事都話我知要教女
唔好輕易做ftm,就算做ftm都一定確保自己有搵錢能力,被動收入,自置物業先。男人唔尊重你,一定唔好做。仲要keep住增值自己。

大宅

Astra00 發表於 24-5-4 12:15
呢啲道理都幾乎係千古不變。愛情的野,瞬間幻變。但女人有經濟能力,去到邊都不用看人面色。

所以我覺得歐增值自己返返工無錯,系正面既行為。個男人咁有錢樓都吾買層比佢,仲要唔鐘意佢返工,女人放工回家吃飯仲要看姪女面色,明顯家中無地位無尊重,難為仲咁多人話佢「ftm讀咩書」,好痴線。

大宅

洋蔥頭媽咪 發表於 24-5-4 12:18
我都覺得個女人有啲嘢,空穴來風必有因,否則離婚唔會咁多人鬧佢。

篇故事呀嘛,我覺得係離婚公關出,好多時啲明星離婚呢,就好興出啲咁嘅嘢佢數臭對方,以保住佢自己嗰個娛樂圈地位,根本就冇人影到個女人有外遇。相反之前男叫*就畀人影到過
attach0/tmp/phpGukiVC

大宅

洋蔥頭媽咪 發表於 24-5-4 12:28
我都真係認識一啲老夫少妻。個女人40歲個男人60多歲就離婚,因為個女人唔忍得寂寞, 雖然誰是誰非佢哋兩個 ...

之前郭訪問話佢拍劇忙,兩公婆一星期先見一次,估計兩人都問題已久,不是一朝一夕

大宅

gallygally 發表於 24-5-4 12:27
佢姪女黎因為已經分左居了, 都要搵人照顧仔女架。

你又知佢地淨係分房定分開住?分房都計分居,唔一定係個女人「走咗去」

大宅

洋蔥頭媽咪 發表於 24-5-4 12:39
其實揀郭都知佢做咩工作 ,揾食少見都好正常, 而且當年係女主動追郭, 或者咁講,通常讀多咗書思想唔同咗 ...

我覺得一個禮拜先見一日唔正常,婚姻係要用心經營,花時間,長期咁相處溝通係一定會有問題。

仲有我睇tvb回顧係男係旅遊節目對歐表現好感先。

大宅

廢柴孖條 發表於 24-5-4 12:40
笑咗、我父母喺我八歲離婚,因為阿爸爛賭,但又比家用,但我阿媽都堅持離婚,責任係咪要包埋冷暴力?相處 ...

有d人覺得女人一旦嫁咗就要捱到入棺材先為之賢慧(包括呢個kol阿伯)

老實講,真係對人咁好咁少奶生活,人哋使唔使搏命讀書出嚟打份牛工呀?心照啦。

真係有心嘅,打少少本畀老婆做下營養食物生意,兩公婆嘜頭做下廣告,拍下片咁,幾好呀,唔好乜生意都淨係同屋企人做,搵幾個物業寫下老婆名,成件事可以好唔同囉。

大宅

cyyiu 發表於 24-5-4 12:46
有無呢件事我都教女,一定唔可以做ftm !
我人工唔算高,但萬一離婚,我可以攞返半層樓,份糧足夠養阿女! ...

我覺得都可以做既,如果佢要求你做,畀層樓你收下租,畀幾百萬你搞下被動收入(或者你自己本身有都得),咪做囉。如果咁嘅財力都冇,不如唔好做。仲要自己一定要有學歷有經驗,隨時可以搵工先。冇就一定要進修,費事畀男家睇死你無能力自立。如果ftm做到要乞咁,一定唔好做。

大宅

littledot 發表於 24-5-4 12:55
其實點解咁著眼物業有冇老婆名?就算冇名唔係離婚都有得分咩?

寫屋企人名果啲邊有得分啫

同埋轉移去外國嗰啲都冇得分㗎

如果同屋企人聯名或者同屋企人聯名開公司嗰啲,最多只能分男人名的一半

如果真係咁大安旨意離婚可以分,點解唔落名畀老婆呢

因為驚落咗名畀老婆,老婆都可以轉走畀人㗎

大宅

littledot 發表於 24-5-4 13:08
物業落公司名其實好平常,但如果寫屋企人名就奇怪啲

私人名、公司都冇歐份啦

大宅

MandyChan_Chan 發表於 24-5-4 13:00
咪係,做ftm生兩件,錢有成億,都無層過老婆手。
有邊個藝人老婆好似歐咁慘,要靠自己出黎讀書捱。
好命的 ...

有好多jm話歐人心不足喎,又「供書教學」,又「包食包住」,直頭畀多佢添咁講,仲批評佢「又食又拎」

咁係畀多咗嘅,如果係當「奴婢」計嘅話,但......唔係老婆囉

大宅

FionaWong0118 發表於 24-5-4 13:20
蕭若元都話?呢個人講野有乜咁權威?要quote 佢出黎廿講???

我爸係我細個時搞女人,之後冇返個屋企, ...

呢啲大男人呀伯多數expect個女人乜都自己搞曬,然後自己感情時間上冇乜點付出,喪偶式教育,一味話自己忙甚少返屋企,其實出面沙沙滾,跟住少少事就話屋企個女人唔賢慧

大宅

天貓 發表於 24-5-4 13:37
我朋友個前夫都係寫公司名,自己出邊搞搞震搞到癲,結果係點都唔使我講……

一家唔知一家事,如果老公寫晒 ...

我識人都係啦,滾之餘仲瘋狂轉移資產去外國,聯名公司名下嘅錢就轉去自己私人外國戶口,賤到

大宅

hellomiki 發表於 24-5-4 14:48
免費保姆
供食住,少少家用,但呢種保姆要包上床和生仔,大額金錢唔會過手,無物業名下
...

講開古代,

古代有啲奴婢都要包上床㗎,叫「通房」呀嘛。

你唔好話,古代啲大婆都管錢啦,叫「當家」丫嘛,屋企啲錢全部畀曬當家管架,冇錢管嗰啲叫做「妾」,即係而家叫二奶三奶,大婆正常生咗仔係勁有地位,亦掌控家庭財政。

有啲現代男人呢,個思想喺古代,但係個財政權呢地位呢,唔會同古代一樣咁畀女人囉。所以其實佢哋本質係想要「通房」or「妾」only。

大宅

Chowying 發表於 24-5-4 14:53
我只係覺得佢係要搵到嘢做先有能力分居, 為咗分居可能已經忍咗好耐,鋪咗路好耐。至於讀書係咪洗過男人錢 ...

仲有用男家錢食飯添呀,啲人話佢又食又拎喎 話畀屋佢住畀飯佢食畀書佢讀,而家咁反骨喎

大宅

Gmama 發表於 24-5-4 14:54
有同感,如果真係雙方相處幸福快樂,點會捨得走啊?肯定有好多不可告人之處,有苦自己知,先至會想走佬。 ...

順從咗25年都未夠,係咪要再順從多25年?我支持佢為自己而活。如果佢以往嘅生活真係咁開心,「男家」對佢咁好,佢唔會咁改變。同埋人地根本冇話過唔會唔再理啲仔女。反而係個男以往甚少喺屋企,自細都係個女人湊開,男自己都話一個禮拜先返屋企一次,有鬼溝通咩。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊