婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我相信樓主可以分開住嘅話都已經分開咗。
你唯有自己房、廁所整垃圾桶(講明係你需要用,抌M巾都要啦,唔通攞入房抌咩?),其餘公眾地方就夜晚臨瞓前抌晒佢啦。

複式洋房

奉勸樓主一句,如果佢哋衛生意識咁差,假如未有小朋友的話,就最好準備生小朋友之前分開住,如果唔係到時你會更加難接受。

複式洋房

wendychiu503 發表於 24-4-11 10:02
回覆 diamond228 的帖子

我都好想搬出去,我試過帶老公返去娘家住一排,點知老爺奶奶求我老公唔好搬出去, ...

完全明白!你可以同佢講唔想佢咁辛苦想幫佢分擔吓,同埋夜晚揼咗先又唔會容易嘢曱甴,你要堅持啲佢先可以慢慢改咗呢個習慣。
不過都係嗰句啦,可以嘅話就自己搬出去住就最好。好似我奶奶咁成日唔敲門就入我房,每一日都好鍾意知道我去邊做緊乜,每次都要同佢交代清楚咁。呢啲其實只係其中一件小事,大把嘢等緊你。

複式洋房

mandy952 發表於 24-4-20 23:14
老人家係咁,連膠袋都想慳

係呀連裝過麵包嗰啲袋都要留返,裡面仲有麵包味同麵包碎,嘢哂啲小強(emoji)嚟….

複式洋房

flowerbabe 發表於 24-4-23 07:36
所以大家文化唔同,真係好難相處,亦唔可能一齊住
出聲話佢又唔鍾意,唔出聲又過唔到自己
本身我都好乾淨 ...

我都係愛乾淨嘅人,有時老人家年紀眼又矇體力又唔夠,其實做唔到好多清潔嘢,但求佢基本自己嘢做乾淨已經好好。最怕佢哋去完廁所唔冚蓋沖廁、喺洗手盆嘍痰、響廚房個洗手盆漱口….

其實都好難出聲話佢哋,有時你幫手清潔,佢反而都會唔鍾意。好似幫佢哋用清潔劑洗洗衣機洗一個鐘頭,佢就會覺得好嘥水。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊