自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

好有問題 發表於 24-4-22 19:44
都係嘅,但資產就會停滯不前,想再有增長好難

我聽陸庭龍講,用10年期美國國債債息比較,就知自己(或基金經理)做得好唔好⋯⋯
依家係4.61
不過我自己唔會買一啲我唔識嘅嘢,包括投資保險同基金
我覺得近幾年,基金經理唔輸,已經賺咗⋯⋯佢哋都話多咗客做定期

伯爵府

Astra00 發表於 24-4-23 12:11
當定期息有3-4%,會多左人定期,起碼安全先。

有啲玩到本金都蝕,仲衰過就咁儲。

如果唔太了解環球政治,經濟,真係做定期好過
⋯⋯早幾年依度個個話買樓收租有正現金流(再早啲年買嘅就得嘅),又有租客幫手供樓⋯⋯依家咁就⋯⋯不過咁講,我係股票市場都交左啲學費
所以我自己同自己講,唔識嘅就唔買,起碼唔會輸本金

伯爵府

Astra00 發表於 24-4-23 16:33
緊係啦。留得青山在呀。錢好辛苦賺,不好咁易蝕左佢。

不好貪。量力而為。

我諗做投資嘅人,每一次都想賺錢,如果知道蝕錢,一定唔會買啦
自住樓我唔會俾意見,因為唔買都要租,如果帶住小bb,真係好煩⋯⋯不過我仍然覺得樓價有排跌

伯爵府

好有問題 發表於 24-4-23 19:50
請問意思係唔係我嘅資產放定期高過4.61代表做得好?請指教

Hmmmm
我嘅意思係,就算定期息只係4厘,都唔算係一個好低嘅回報⋯⋯4.61只係一個指標,會升會跌⋯⋯不太熟習投資市場,做定期係好好嘅決定

伯爵府

好有問題 發表於 24-4-23 19:50
請問意思係唔係我嘅資產放定期高過4.61代表做得好?請指教

多口講句,小心銀行rm sell你買各種基金⋯⋯個啲就真係隨時賺息蝕價

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊