自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

乖寶寶布布 發表於 24-4-21 21:50
https://www.cathaypacific.com/cx/zh_HK/membership/24-hour-free-cancellation.html#:~:text=%E5%8F%AA%E ...

網頁又真係寫明,好似要硬食了

不可退款的預訂

若屬以下情況,我們將無法為預訂辦理退款:

你的首班航班於預訂後八天內出發(少於出發前 192 小時)

子爵府

arjarnbuddha 發表於 24-4-21 23:00
回覆 elegant 的帖子

正常會要求提供booking no.幫妳確認清楚,或妳主動提供booking no.要求確認清楚,如 ...

我估用樓主會員號碼已查到

子爵府

LokB 發表於 24-4-23 18:21
樓主本身零意識取消條款,某程度上要負大部份責任,只不過個教訓太貴

樓主現在不忿嘅係客服誤導,CX 講大 ...

分析得好有道理,客服根據客人提供嘅資料無主動提醒及國泰事後有冇講大話,同應唔應該收罰款冇關係。

唔係證實國泰有任何疏忽,就代表樓主係啱。

子爵府

elegant 發表於 24-4-23 19:10
回覆 s0650993 的帖子

佢哋在回答我可免費取消時、明知有額外條款亦有機會都會被罰、又點解唔講?亦都唔問 ...

見你寫嘅對答(可能係我嘅感覺啫),令人以為你未買飛,只想知呢款機票係咪都係買咗24小時內可取消。客服當然唔細心,但你問嘅一條是非題佢的確係俾咗正確答案你,所以說不上疏忽或誤導客人。

子爵府

elegant 發表於 24-4-23 19:50
回覆 阿笑 的帖子

我真係唔覺得佢哋會罰少啲囉,佢哋係根據本子辦事、都唔會考慮實際情況、佢點會同你罰少 ...

我又覺得唔試下唔知啫,咁多錢就算係我睇漏眼就點都試下。你講返其實都有搭返同一班機,取消之前張飛係認為佢唔靈活唔適合你/有急事買得急無睇清楚無問清楚,如果無得免費取消其實一定唔會取消…..

咁大筆錢我就點都試試,退asiamile俾我都制

子爵府

CathyLss 發表於 24-4-23 22:50
自己係manage booking取消係24小時免費取消其中一個條件黎,叫CS取消係唔符合條件的。

就目前黎講我睇唔到 ...

係,我都咁認為。如果要堅持CX有錯,先可以免罰款,只要CX搵到一句說話係隱含要睇相關條款/留意細則,咁佢就免責了(好多時一般人都會忽略呢啲咁官腔嘅說話)

反而求情話自己心急,冇聽/問清楚仲有啲機會。咁樣始終唔使有員工要落簿寫花record,可能易啲酌情處理。

CathyLss    發表於 24-4-23 23:09

子爵府

BO_NG 發表於 24-4-24 05:23
咁我覺得係咪客服答人之前,要問吓樓主攞Booking Number先好答?

我有陣時問國泰野 (WhatsApp), 客服第一 ...

我都無認為國泰做得好做得啱,有好大進步空間,只係說不上話佢出錯,就算只做基本做得唔夠好,都不足以成為免罰款理由。

好似我同某啲意見一樣,堅持搵佢錯處去要求免罰款,似乎有啲難;倒不如只話溝通不足(例如退款前網頁無提示),反而可能容易酌情處理。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊